maandag 26 april 2010

Een goed eindwerk?

Eindwerk. Thesis. Bachelorproef. Masterproef. Scriptie. Afstudeerproject ...


Eindwerken zijn voor studenten en onderwijsinstellingen een dagelijkse realiteit. Zeker voor studenten hangt er een en ander van af: afstuderen, eerste zittijd, een graad…

Naast rechtstreekse betrokkenen (studenten, docenten, onderzoekers, …) hebben ook derden (alle potentiële geïnteresseerden) er baat bij om over reeds geschreven eindwerken te beschikken. Het zijn bronnen van informatie, literatuurlijsten, suggesties voor verder onderzoek… Ze kunnen dus fungeren als informatiebron, referentie en voorbeeld.


Maar waar zitten al die eindwerken?

In het verleden werden eindwerken enkel op papier ingediend. Tegenwoordig wordt er meestal (enkel of ook) een digitale versie gevraagd. Dit heeft fijne gevolgen, ook voor de terugvindbaarheid van eindwerken: ze zijn steeds vaker digitaal en online beschikbaar.

Helaas is er niet één pool van alle digitale (bijvoorbeeld Nederlandstalige) eindwerken (Stel je voor!). Veel onderwijsinstellingen hebben een aparte databank voor hun eigen eindwerken en publicaties (een institutional repository) en/of ontsluiten ze via de eigen digitale bibliotheek. Het loont dus de moeite om per onderwijsinstelling na te gaan, waar en hoe zij hun digitale eindwerken beschikbaar stellen.

Daarnaast zijn er ook instellingsoverschrijdende initiatieven ontstaan, om digitale eindwerken dichter bij het publiek te brengen. Een mooi overzicht van deze (binnen- en buitenlandse) online eindwerkdatabanken vind je op de website van de Vlaamse Scriptieprijs. Zeer de moeite zijn ook HBO kennisbank, Narcis en OpenThesis.org.

Uiteraard blijft het aan de lezer zelf om de bruikbaarheid en kwaliteit van ieder afzonderlijk werkstuk kritisch te beoordelen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten