maandag 26 april 2010

On line reserveren

Je hebt via de catalogus een boek gevonden dat je wil lezen. Je spoedt je naar de bib, maar wat blijkt: het boek is uitgeleend. Je zal dus moeten wachten tot het wordt teruggebracht. Wat echter als iemand je voor is en het werk voor je neus ontleent? Dan moet je opnieuw een aantal weken wachten.


Dit kan je voorkomen door zelf het boek te reserveren. Hieronder leggen we uit hoe je dat doet. Je vertrekt van de catalogus en zoekt het boek op en klikt op “check availability”. Je ziet dat de status “uitleenbaar” is, dat wil zeggen dat het mag ontleend worden. Je ziet ook dat het uitgeleend is tot een bepaalde datum.



Ben je echter ingelogd, dan zie je voor de titel van het boek ook de vermelding “request” staan. Inloggen vind je bovenaan rechts in je scherm en je logt in met je HoGent account.



Klik nu op het woord “request” voor het boek dat je wil reserveren. Als bij “reservaties” een nummer wordt vermeld, is het al door iemand anders gereserveerd en zal je dus moeten wachten tot die het teruggebracht heeft. Jouw reservatie wordt dan nummer 2.



Er wordt je nu meegedeeld dat het boek voor jou opzij wordt gelegd als de lener het terugbrengt (het item is “on hold”). Je kan er eventueel een vriendelijke nota aan toevoegen.


Via “Mijn account”, een menu-onderdeel dat verschijnt als je bent ingelogd, zie je een overzicht van je reservaties. En je kan er ook de details van bekijken.



De uitleentermijn van het boek kan nu niet meer verlengd worden, en het werk moet dus binnen de drie weken teruggebracht worden. Je reservatie blijft zes maand geldig. Als diegene die het boek ontleende het terugbrengt naar de bibliotheek, word je per e-mail daarvan verwittigd. De bibliotheekmedewerker legt het boek, met een papiertje met jouw naam op, opzij. Daar blijft het één week liggen. Ben je er dan niet om geweest, dan gaat het terug in het rek of wordt het aan de volgende gegadigde uitgeleend.


Heb je het boek niet meer nodig, verwijder dan de reservatie. Je weet maar nooit dat iemand anders er wel zit op te wachten. Verwijderen kan je doen door in te loggen in de catalogus en de details van je hold requests te bekijken. Onderaan vind je een knop "delete" die uiteraard dient om de reservatie ongedaan te maken.

Heb je van thuis uit een boek gereserveerd dat nog in de rekken van de bib staat, dan kan het 1 week niet meer uitgeleend worden door iemand anders. Als je het komt afhalen in de bib, zal je in sommige bibliotheken het boek eerst moeten zoeken op het rek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten