donderdag 24 mei 2012

iBooks


Reeds enkele jaren bestaat voor iPad, iPhone en iPod Touch de gratis app iBooks. iBooks organiseert je e-books in een digitaal boekenrek, waarbij je enkel nog het gewenste boek hoeft aan te klikken om het te beginnen lezen. In de iBookstore kan je e-books kopen, maar ook gratis e-books kunnen via iTunes gesynchroniseerd worden met iBooks. Bovendien is bijna de volledige catalogus van Project Gutenberg via de iBookstore gratis beschikbaar. Project Gutenberg biedt meer dan 38000 gratis e-books aan. Hierbij gaat het steeds om digitale versies van papieren boeken die ondertussen in het publieke domein terechtgekomen zijn.

Onlangs bracht Apple een nieuwe versie van iBooks uit, waarbij het mogelijk is om e-books met multimediale inhoud te lezen. Hiermee is het dus mogelijk om e-books te lezen die bijvoorbeeld filmpjes, interactieve afbeeldingen of widgets bevatten. Tegelijk bracht Apple bovendien het gratis programma iBooks Author uit, waarmee het mogelijk is snel en eenvoudig dergelijke e-books met multimediale inhoud zelf te creƫren. Zo kan je bijvoorbeeld een Word- of Pages-bestand importeren en er een interactief en aantrekkelijk e-book van maken. De boeken kunnen geƫxporteerd worden als pdf of als interactief e-book en kunnen gratis beschikbaar worden gesteld of verkocht in de iBookstore. Onderstaand filmpje toont de mogelijkheden van iBooks Author.



Vooral voor handboeken in een onderwijscontext lijkt dit een erg interessante ontwikkeling te zijn. Bestaande cursussen kunnen immers in een handomdraai worden omgezet in interactieve e-books. Zo kan bijvoorbeeld aan het einde van elk hoofdstuk een reeks multiple choice vragen gepresenteerd worden, waardoor de studenten meteen kunnen nagaan of ze het voorbije hoofdstuk goed verwerkt hebben. En het toevoegen van afbeeldingen en video’s kan helpen om de aandacht van de studenten vast te houden, ook in de wat minder spannende hoofdstukken!

Wie niet meer kan wachten om met iBooks Author aan de slag te gaan, moet wel nog even stilstaan bij de volgende beperkingen: het programma werkt enkel op Mac en de interactieve e-books kunnen enkel op een iPad gelezen worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten