donderdag 27 oktober 2011

Een interactieve les of presentatie geven? Natuurlijk wil je dat!

Een leuke manier om je studenten beter te betrekken bij wat je vertelt, is ze laten stemmen over stellingen die je naar voor brengt tijdens de les of presentatie. Op deze manier kan je testen wat studenten al weten over een onderwerp, wat leerlingen van de les hebben begrepen... Of je zet het in om naar hun mening te peilen, te brainstormen….

Hiervoor bestaan er verschillende betalende tools. Maar er bestaat ook een kosteloze variant: Socrative. Deze tool is eenvoudig in gebruik, en gratis!

Socrative werkt via internet. Studenten kunnen stemmen via een PC, laptop, smartphone of tablet. Met Socrative kan je verschillende soorten vragen stellen: meerkeuzevragen, goed/fout-vragen en open vragen (met korte antwoorden). Om studenten te laten stemmen maak je een kamer aan. Het nummer van die kamer geef je door aan je studenten. Dan heb je de keuze: vragen voorbereiden of pas tijdens de les vragen bedenken. In het eerste geval krijgen studenten de vragen als geheel aangeboden en bij de multiple choice vragen krijgen ze zowel de vragen als de voorgedefinieerde antwoorden. In het tweede geval stel je de vragen mondeling, en krijgen de leerlingen alleen de nummers 1 tot en met 5 (of true/false) op hun scherm te zien.

De resultaten van de stemmingen kan je direct online bekijken of je kan ze laten sturen naar een opgegeven e-mailadres. Hier kan je alvast een mooi filmpje bekijken over hoe Socrative werkt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten