maandag 21 maart 2011

Wetenschappelijke zoekmachines linken aan de digitale bibliotheek van Hogent

Om de weg op internet te vinden is gebruik van een zoekmachine vaak noodzakelijk. Voor algemene informatie gebruiken de meeste mensen Google. Maar voor het vinden van wetenschappelijke informatie is het echter aan te raden om een zogenaamde wetenschappelijke zoekmachine te gebruiken. Deze wetenschappelijke zoekmachines beperken zich tot sites waarop wetenschappelijke informatie gevonden kan worden ( van universiteiten, onderzoeksinstellingen, wetenschappelijke uitgevers… ). Op deze manier kan je bibliografische records, maar ook full text informatie vinden.

Deze zoekmachines bieden daarbovenop ook toegang tot gegevens uit gesloten e-journals en digitale bibliografieën. In dit geval is de informatie alleen maar beschikbaar voor studenten en medewerkers van instellingen die een abonnement hebben op deze tijdschriften. Hieronder twee voorbeelden:


Google Scholar

Google Scholar (of ook Google Wetenschap) is de bekendste wetenschappelijke zoekmachine. Qua vorm lijkt het op de gewone Google, maar beperkt zich tot het zoeken naar wetenschappelijke literatuur (wetenschappelijke tijdschriftartikelen, boeken, conferentie verslagen, open acces publicaties, proefschriften en citaties…).

Het is niet helemaal transparant in welke bestanden Google Scholar precies zoekt (deze informatie is niet openbaar). Wel is het zo dat Google Scholar naast alle gratis beschikbare informatie op het internet ook toegang heeft tot gegevens uit heel wat (betalende) databases waaronder Elseviers Science Direct, Pubmed, JSTOR, SpringerLink, Wiley Interscience en Informaworld.

Wanneer je de site bezoekt van op een Hogent campus (of van thuis uit via een VPN-verbinding), wordt deze connectie (d.w.z. met de betalende databanken van Hogent) automatisch gemaakt:




Scirus

Scirus is een gratis wetenschappelijke zoekmachine ontwikkeld en onderhouden door Elsevier. Scirus zoekt zowel naar artikels, rapporten, papers als naar wetenschappelijke websites. Ze doorzoekt m.a.w. zowel in aan wetenschap gerelateerde webpagina’s en websites, als in specifieke bronnen zoals Sage, PubMed, Sciences Direct en Nature. Meer informatie over de bronnen waarin Scirus zoekt is verkrijgbaar via de website van Scirus.

Het is ook hier mogelijk om deze site te linken aan de betalende databanken van Hogent . Dit gebeurt niet automatisch, maar kan je realiseren via “preferences / Library Partner Links”. Je vinkt hier ‘Enable’ aan en selecteert ‘Hogeschool Gent’ in het uitklapvenster. Als je deze instelling hebt geactiveerd, leiden de SFX-knoppen je naar de databanken waar Hogent een abonnement op heeft:



Geen opmerkingen:

Een reactie posten