woensdag 19 mei 2010

In een hoekje met een digitaal boekje

Om een goeie roman te vinden, moet je niet onmiddellijk in de catalogus van de HoGent zijn. Dat geven we ootmoedig toe, maar met de vakantie in aantocht willen we jullie dit toch meegeven.

Het Vlaamse Bibnet sloot een akkoord met De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) om een paar duizend boeken gratis online aanbieden. Het gaat vooral om boeken die in het ‘open domein' zitten. Dat wil zeggen dat ze gratis beschikbaar zijn. Voor recente titels waarop nog auteursrecht rust, probeert DBNL met schrijvers en uitgeverijen overeenkomsten te sluiten om het boek toch gratis online te zetten. Het goede nieuws is dat ze die toelating meestal krijgen. Er is namelijk geen indicatie dat een digitale beschikbaarheid de boekenverkoop tegengaat. Integendeel, zelfs. Lezers gaan na online consultatie soms over tot de aanschaf.

Wat Bibnet op zijn site doet, is dat aanbod in verband brengen met de fysieke collectie. Stel dat iemand op zoek is naar een boek, en het is in zijn bibliotheek niet beschikbaar, dan is het misschien digitaal consulteerbaar.

Je vindt alles terug op http://www.dbnl.org/, maar ook op de zoekpagina van de openbare bibliotheken vind je de gedigitaliseerde boeken netjes terug in de resultaten.



De link naar de full text, gaat naar de website van DBNL, waar je een link vindt naar de volledige tekst van elk hoofdstuk en je bovendien de pdf kunt downloaden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten