donderdag 2 april 2009

Tussen POD en Print

Eigenlijk zonde. Elk jaar opnieuw kopen studenten handboeken die slechts gedeeltelijk aansluiten bij de leerstof. Zou het niet geweldig zijn, mocht je uit een waaier publicaties hoofdstukken kunnen selecteren die samen het ultieme handboek zouden vormen.

Het gat in de markt is gevuld en heet POD of Printing on Demand. Maar wat is POD eigenlijk? POD is de term voor de digitale printtechnologie die het mogelijk maakt met een optimale kostenstructuur, kleine oplages van een boek in enkele minuten te drukken en in te binden. Oorspronkelijk waren de eerste POD -toepassingen dure out-of-printboeken voor de wetenschappelijke, technische en medische markt waarvan de uitgever enkele duizenden boeken zou moeten verkopen om breakeven te draaien. Dank zij POD kon op de vraag van enkele honderden nieuwsgierigen ingegaan worden.

Ook aan de Hogeschool Gent heeft het fenomeen zijn intrede gedaan. Larcier, een imprint van uitgeverij De Boeck, biedt de mogelijkheid om een wetboek op maat samen te stellen. Het wetboek kan samengesteld worden in het kader van één vak of in het kader van een ganse opleiding (3 of 4 jaar), maar kan maximum uit drie delen bestaan. Om tegemoet te komen aan de wijzigingen in de wetgeving, wordt per nieuw academiejaar gratis een addendum verstuurd met daarin de gecoördineerde wetgeving. Op de cover kan een foto van de school staan, het logo van de school, de naam van de docent, persoonlijke titel,… Het concept is bovendien budgetvriendelijk. De handboeken kosten €40 à €45 voor 3 delen, €20 à €25 voor 1 en kwalitatief gezien kunnen ze de vergelijking met traditioneel gedrukte boeken doorstaan. Contactpersoon bij Larcier is Lien Vanhecke.

Maar er is meer. Ook voor andere vakgebieden zijn er mogelijkheden bij De Boeck. Neem hier eens een kijkje. Bij Noordhoff vind je POD onder de noemer maatwerk. Het mag duidelijk zijn, stilaan ziet zo goed als elke uitgeverij brood in POD.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten