donderdag 2 april 2009

LexisNexis: de oplossing voor elk taalvak

In 1973, nog voor er sprake was van het www, bestond de databank Lexis al. Nexis, een databank met zakelijke informatie en nieuws kwam er in 1979 bij en leidde tot de geboorte van LexisNexis. In de schoot van Reed Elsevier, groeide LexisNexis uit tot een belangrijke speler op de markt van online leverantie van nieuws en zakelijke informatie. Momenteel is de databank een must in het bronnenarsenaal van de Hogeschool Gent.

Eén voorbeeldje zal volstaan om aan te tonen wat jij ermee kan aanvangen.

Voor een project wil je uitzoeken hoe de internationale pers denkt over de nogal lang aanslepende vorming van de Belgische regering.

Ga naar http://bib.hogent.be. Kies digitale bibliotheek, zoek een bron. Voer LexisNexis in en klik op “opzoeken”.



Klik door op de link naar het nieuwsportaal LexisNexis.


De interface is erg Google-achtig. In ons voorbeeld volstaat eenvoudig zoeken, voor ingewikkelde zoekvragen kan je geavanceerd zoeken. Net zoals bij Google staan zoektermen standaard in een AND-verhouding. Het resultaat van de onderstaande zoekvraag zal dus de verzameling teksten zijn waarin vorming, Belgische en regering samen voorkomen.



Interesse in de berichtgeving van het NRC Handelsblad? Klik de bronnengroep open en kies NRC Handelsblad. De zoekwoorden staan in vetjes, alle artikels zijn full-text beschikbaar en je kan je resultaten opslaan, afdrukken, bewerken en doormailen. Bovendien kan je alle info op verschillende manieren groeperen. De Vlaamse pers blijft wel wat buiten beeld en dat is toch een negatief puntje bij de Nederlandstalige bronnen bij LexisNexis. Alleen De Tijd en de publicaties van Roularta worden opgenomen.



Hetzelfde procedé kan je nu toepassen om artikels te vinden in andere talen. Uiteraard moet je dan de zoektermen in de vreemde taal invoeren en onderaan de juiste taal kiezen.

Thuis te raadplegen via VPN.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten