zondag 29 mei 2011

blok@byb zomer



Het wordt stilaan een traditie. De blok komt eraan en dan toveren we de bibliotheek op de campus Schoonmeersen volledig om tot een stille ruimte! Tussen 30-05 tot 01-07 kan je bij ons terecht van maandag tot donderdag tot 21u45, op vrijdag tot 16u45 en de zaterdag van 9 tot 12.

Pas op we zijn gesloten op 02/06, 03/06 en 13/06.

Films maken, bewerken en gebruiken (Deel 1)

Jullie konden hier al lezen dat bibliotheek Schoonmeersen sinds enkele weken twee camera’s en een montagestudio ter beschikking heeft, en hoe je die kan ontlenen. Maar hoe gebruik je die camera’s nu precies? Hoe zorg ik dat mijn filmpje afspeelbaar is op mijn pc? Kan ik muziek onder mijn werk zetten? Enzoverder, en zo meer…

Het antwoord op deze en andere vragen zult u hier de komende weken kunnen lezen. In dit eerste deel leren we hoe een opgenomen filmpje zonder nabewerking kunnen overzetten naar onze pc. Dit deel is specifiek voor opnames die gemaakt werden met de Sonycamera’s van HoGent. In de volgende afleveringen zien we hoe we ook met filmpjes van andere toestellen aan de slag kunnen.

Uiteraard moeten we beginnen met een filmpje te maken. Dat kan simpelweg door de camera te openen en op de rode knop te drukken. De Sonycamera’s maken beelden in een formaat dat enkel door Sony wordt ondersteund. Het filmpje dat we draaien, kunnen we dus niet zomaar op elke pc afspelen. We zullen de filmpjes na opname moeten omzetten naar een bestandsformaat dat wel door alle spelers kan worden gelezen, bv. MPEG2. Dat doen we met behulp van het programma Sony PMB.

In de montagestudio is Sony PMB al geïnstalleerd. We kunnen dit programma met behulp van de DVD in de videotas ook op onze eigen pc installeren, maar het is aan te raden is om de pc in de montagestudio te gebruiken. Die pc is namelijk veel krachtiger dan de pc of laptop bij jouw thuis of op kot.

Eerst sluiten we de camera via de USB-kabel aan op de pc. Even de camera openen om de USB-uitgang op de camera te vinden. Daarna starten we Sony PMB. Er staat een snelkoppeling naar het programma op het bureaublad van de pc in de montagestudio. Zodra het programma geopend is klikken we bovenaan op ‘bestand’. Daarna klikken we op ‘mediabest. importeren’.

We krijgen een nieuw venster. Daarin selecteren we de camera als het apparaat van waar we willen importeren. Nadien klikken we opnieuw op importeren.

Nu krijgen we een scherm te zien waar we kunnen bepalen waar we onze import willen opslaan. We selecteren de map C:\Ruwe_films. Nadien klikken we opnieuw op importeren.

Wanneer de import klaar is, krijgen we de melding dat ‘Importeren mediabestanden voltooid’. We klikken op ‘Map voor importeren openen in PMB’. We krijgen nu alle filmpjes te zien die we gemaakt hebben.

We selecteren de filmpjes die we willen omzetten naar een bruikbaar formaat door er op te klikken met de linkermuisknop en tegelijkertijd de Ctrl-toets ingedrukt te houden.

Nu klikken we in de bovenbalk op ‘Behandelen’. We verschuiven de muis naar ‘Converteren’ en krijgen een uitklapscherm. We kiezen voor ‘Conv. naar MPEG-2 en opslaan’.

Nu krijgen we opnieuw een pop-upscherm. We selecteren onze beeldkwaliteit (standaard of hoog) en de map waarnaar het bestand moet geconverteerd worden. Nu kiezen we voor de map C:\Afgewerkte_films. Daarna klikken we op starten.

We krijgen nog een pop-upscherm waar vermeld wordt dat dit proces lang kan duren, en klikken op ‘Ja’. Wie op zijn eigen pc/laptop werkt, kan hier inderdaad in de problemen komen wanneer hij over onvoldoende geheugen en een slechte videokaart beschikt.

Wanneer de conversie klaar is, verschijnt een nieuw scherm met daarop de conversieresultaten. We klikken op ok en sluiten PMB af.

We gaan naar de map C:\Afgewerkte_films en kopiëren de bestanden naar onze eigen USB-stick of harde schijf. Zodra we daarmee klaar zijn, testen we best even of de filmpjes ook op een andere pc correct afgespeeld kunnen worden. Is dat het geval, dan wissen we de oorspronkelijke filmpjes want anders kan iedereen na jou je filmpjes bekijken, kopiëren, op Facebook zetten... We moeten de filmpjes wissen op zowel de camera als in de mappen C:\Ruwe_films en C:\Afgewerkte_films. Gelieve deze mappen zelf niet te wissen.

Is het filmpje nog niet zoals gewenst? Dan kunnen we kijken om het filmpje te bewerken. Maar dat is voor de volgende afleveringen.

Stop the press! Google news stopt ermee.

In de kranten kon je het al nalezen. Google News geeft er de brui aan. Na de reeks rechtzaken die ze aangesmeerd kregen, hebben ze bij Google beslist geen krantenartikels meer op te slaan. Wat op Google News stond, blijft erop staan, maar het archief zal niet verder worden aangevuld.

Krantenuitgevers willen nl. zelf hun archief ter beschikking stellen en dat uiteraard tegen een meerprijs. Google zal de digitale kopieën van het archief bezorgen aan de krantenuitgevers. Zij zullen dan beslissen om al ze dan niet op hun website te plaatsen.

Gelukkig biedt de byb van de HoGent ook oplossingen als je kranten- en tijdschriftartikelen wil vinden. Lexisnexis is een persdatabank met een indrukwekkend archief. Meer info over Lexisnexis vind je hier.

Mediargus is een andere databank die de Vlaamse markt wat beter covered dan Lexisnexis. Op de HoGent vind je hem echter niet. Binnen het domein van de UGent, waar jij met je studentenkaart ook terecht kunt, is Mediargus wel beschikbaar. Bovendien beschikt elke Vlaamse openbare bibliotheek ook over een Mediargus-abonnement.

Adieu e-bib, hallo bibsource


Op 20 juni zal onder de naam ‘Bibsource’ een nieuw portaal gelanceerd worden voor informatiebronnen en toepassingen. Het nieuwe portaal moet beschouwd worden als de opvolger van de oude portalen http://ebib.hogent.be en http://antenna.hogent.be.

Op bibsource heb je toegang tot woordenboeken en externe databanken waar de Hogeschool Gent op geabonneerd is. Zeg maar de vroegere e-bib.
Daarnaast vind je toepassingen zoals Microsoft Office, Acrobat Professional, SAS, EndNote en meer.

De informatiebronnen en toepassingen worden vanaf centrale servers aangeboden en zijn enkel toegankelijk voor studenten en personeel van de Hogeschool Gent.

Om de overgang soepel te laten verlopen blijven de oude portalen 'ebib' en 'antenna' nog draaien tot na de tweede zittijd.

Meer informatie over bibsource volgt in de komende weken.

Groot bestand? Toch verzenden!

YouSendIt (http://www.yousendit.com/) is een gratis dienst waarmee bestanden verstuurd kunnen worden die te groot zijn om als bijlage te e-mailen.

Bestanden tot maximaal 100 MB kan je gratis versturen. Voor grotere bestanden kan je een gratis account aanmaken “YouSendIt Lite” waarmee je een downloadlimiet van 1GB krijgt per maand. Voor nog grotere, of meer bestanden moet een eenmalig bedrag betaald worden of kun je een abonnement afsluiten.

Het versturen van deze bestanden gaat niet via e-mail. Als verzender geef je op de website het e-mailadres op van de ontvanger. Vervolgens selecteer je het bestand op je computer. Het betreffende bestand wordt dan geüpload naar de servers van Yousendit.com.

De geadresseerde krijgt dan een e-mail met een hyperlink naar het bestand en een woordje uitleg. De ontvanger heeft zeven dagen de tijd om het bestand te downloaden. Na een week wordt het bestand automatisch van de servers verwijderd. Je kunt zelf selecteren hoeveel mensen het bestand mogen downloaden. Het maximum aantal is 100 personen.


WeTransfer (http://www.wetransfer.com/) maakt het mogelijk om bestanden tot 2GB te versturen. WeTransfer is ook zeer eenvoudig te gebruiken en bovendien helemaal gratis. Je kan WeTransfer gebruiken zonder software te installeren. Zowel om bestanden te verzenden als om bestanden te ontvangen is geen aparte software nodig. Het uploaden en downloaden gaat direct via de website.
Wat WeTransfer helemaal eenvoudig maakt, is dat het niet nodig is om te registreren, de bestanden zijn bovendien twee weken lang beschikbaar voor de ontvanger. Daarna worden ze verwijderd. Je kan bestanden versturen naar maximaal 20 ontvangers tegelijk.


Ook met Streamfile (http://www.streamfile.com/) kan je grote bestanden rechtstreeks, zonder installatie van software, verzenden. De bestanden mogen maximaal 150 MB groot zijn en blijven 2 weken ter beschikking. Voor grotere bestanden, 30 GB en meer, moet je een account maken en een kleine bijdrage betalen.

BBC Learning English

De website van het Britse BBC bevat een schat aan lesmateriaal voor wie in klasverband of zelfstandig beter Engels wil leren.



Je vindt de website op volgende url: http://www.bbc.co.uk/worldservice/learningenglish/
Er is een duidelijke indeling in woordenschat, grammatica en uitspraak. Men maakt onderscheid tussen bedrijfs-Engels of Engels voor dagelijks gebruik. Zelfs voor wie de Britse dialecten wil verstaan zijn er filmpjes voorhanden. De onderwerpen zijn actueel (nieuwsberichten), maar ook het ludieke komt aan bod: de soap “The flatmates” is het volgen waard.
Oudere artikels worden niet gewoon verwijderd, maar in het archief opgeslagen zodat je je materiaal steeds terugvindt. En voor wie erg snel wil werken zijn er lesplannen, lesvoorbereidingen, werkbladen enzovoort. Sowieso het bekijken waard.

Last van je ogen? Lees een radioboek!

Het Vlaams-Nederlands Huis deBuren maakt radioboeken. Het zijn verhalen die speciaal geschreven werden om te worden voorgelezen op de radio. In België op Klara, in Nederland op Radio 6. Maar je kan ze ook via het internet gratis beluisteren of downloaden en op je MP3-speler plaatsen. Je vindt ze via http://www.radioboeken.eu/.



De verhalen zijn gloednieuw, door Nederlandse en Vlaamse auteurs geschreven en met of zonder publiek opgenomen. Via de website kan je een lijst en een uitzendschema terugvinden.

Voor de taalfanaten onder ons: de radioboeken worden vertaald in het Engels, het Frans en het Spaans en ook in die taal ingelezen (maar door “native speakers”). Via de Wereldomroep verspreiden ze zich over alle continenten.

Er bestaan ook Zuid-Afrikaanse radioboeken en radioboeken voor kinderen.

Nieuw zijn de citybooks: een project waarbij auteurs, fotografen en videasten Europese steden bezoeken en hun bevindingen op artistieke wijze vastleggen. De citybooks verschijnen als webtekst, e-book of podcasts. Zeker lezen (luisteren) voor je op citytrip vertrekt! Hier vind je alvast het overzicht van steden die tot nu toe aan bod kwamen.

PLUS april 2011

Ontdek hier de aanwinsten uit de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.

Bibliotheek Bedrijfskunde

Bibliotheek Vesalius

Bibliotheek Mercator

Bibliotheek Biot Melle

Bibliotheek Schoonmeersen

Bibliotheek Veto

Bibliotheek Lerarenopleiding

Bibliotheek Academie

Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!

Planking!

In de categorie 'echt geen goed idee': 'planking'.