woensdag 24 februari 2010
Nieuwe smoeltjes in de byb
Op 1 januari ging Lies Verlinden dan weer met pensioen. Ze wordt vervangen door Bruno Bevernaegie.
Ook bij de lerarenopleiding is er een nieuw gezicht. Hun byb nam er zomaar eventjes de volledige collectie van het informatiecentrum van de Pedagogische Begeleidingsdienst van het Stad Gent bij. Voortaan helpt Pieter Van den Meersch je graag in je zoektocht door de pedagogische collectie van byblera.
Tenslotte heeft ook de byb van het departement KASK een nieuw personeelslid. Sigrid Laget werkt er sinds kort en helpt je graag verder.
Een nieuw kleedje voor senTRAL!!
SenTRAL is DE online databank waar u alles kunt vinden over veiligheid en milieu, welzijnsbeleid, afval etc..
Onlangs werd een nieuwe webinterface geïntroduceerd waarbij de slimmerd niet alleen een spellingscontrole aanbiedt, maar meteen ook synoniemen van je zoekterm gaat opsporen.
SenTRAL, gelijkwaardig aan 40.000 pagina’s tekst bevat nu ook de volledige tekst van de NBN basisnormen (in samenwerking met het Bureau voor Normalisatie)
Veel succes met de speurtocht naar (dagelijks) geactualiseerde informatie op maat!
Copyright of copyleft?
Er is een tegenbeweging ontstaan, die steeds meer aan belang wint: de
'free culture beweging'. Veel gebruikers willen kennis en informatie op een meer flexibele manier delen, hergebruiken en bewerken. Ook de term ‘copyleft’ verwijst naar dit pleidooi. De bekendste exponent van deze beweging is het project ‘Creative Commons’. Dit project (°2001) biedt gratis 6 creative commons licenties (‘lossere’ auteursrechtenlicenties) aan die auteurs kunnen toepassen op hun artistiek en intellectueel werk. Hierdoor kunnen werken makkelijker gekopieerd en verspreid worden. Problemen die door de huidige auteursrechtwetgeving kunnen optreden, worden zo voorkomen. Er zijn verschillende auteurs, organisaties en projecten die een Creative Commons-licentie gebruiken, waaronder Wikipedia en Wikibooks.
Wat kan je zelf doen als student of docent?
In de eerste plaats kan je zelf een werk publiceren onder een creative commons licentie. Je vermeldt dan simpelweg de betreffende licentie bij je werk. Dit doe je niet (alleen) uit idealisme, maar brengt ook je eigen werk onder de aandacht. Bovendien maak je het beschikbaar voor een breder publiek.
Daarnaast kan je ook gericht zoeken naar werken (tekst, filmpjes, afbeeldingen…) die je mag delen, aanpassen en hergebruiken, zelfs voor commerciële doeleinden. Verschillende zoekmachines en webgidsen bieden (meestal via advanced search) deze optie: Google(web) , Google(image) , Yahoo(web) , Flickr(image) , blip.tv(video) , Jamendo(music) , SpinXpress(media) , Openbeelden.nl…
I google with igoogle
Maar een persoonlijke startpagina kan er ongeveer zo uitzien:
Hoe ga je tewerk? Zorg er eerst voor dat je een Google account hebt en meld je aan. Heb je al een google-account omdat je een gmailadres hebt, of omdat je met Picasa werkt bijvoorbeeld, dan gebruik je dezelfde natuurlijk. Heb je er nog geen, maak dan een aan via de knop "Account aanmaken".
VPN en 64-bit een relatie met ups and downs
Momenteel is het nog wat vroeg om uitspraken te doen, maar het ziet er naar uit dat de VPN-problematiek voor 64-bit binnen afzienbare tijd van de baan is en thuisgebruik van alle bybtoepassingen ook voor de early adopters weer een fluitje van een cent wordt. We houden je in elk geval op de hoogte.
Present yourself
Slideshare is een website om je eigen presentaties (Powerpoint, Slidecast, OpenOffice Impress …) te delen, en te zoeken naar interessante presentaties van anderen. Op Slideshare vind je een enorm aanbod aan presentaties over de meest diverse onderwerpen.
Om zelf een presentatie toe te voegen, maak je een account aan of upload je als ‘gast’ een presentatie. Het uploaden zelf is eenvoudig. Klik in de balk bovenaan op upload, selecteer je presentatie en voeg die toe. Voorzie je presentatie vervolgens van tags. Je kan eventueel ook aanduiden of je presentatie voor iedereen zichtbaar mag zijn of niet. Je kan daarnaast ook aangeven of de presentatie kan worden gedownload door anderen.
Embedden
Vervolgens kan je je presentatie makkelijk op je eigen website, blog of in een oefening plaatsen. Dit heet embedden. Bij elke presentatie vind je hiervoor (onder de noemer embed) een geschikte HTML-code. Zo een klein stukje code heet widget. Hiermee kan je je presentaties op verschillende manieren in je eigen website of blog weergeven. Enkele widget-opties in Slideshare:
• Presentation pack widget: hiermee kan je een collectie van presentaties weergeven. Dit is handig om presentaties (van een bepaalde spreker, bij een bepaalde opleiding of rond een bepaald onderwerp) te groeperen.
• Mini-badges widget: deze toepassing plaats een knop op je website met een link naar je presentaties op Slideshare.
• Blog Sidebar widget: op deze manier neem je een link naar je presentaties op in de menukolom van je blog.
Zoeken
Ook als je zelf geen presentaties op Slideshare zet en/of geen Slideshare account hebt, blijft deze site interessant om gewoon als zoekmachine te hanteren. Om naar presentaties te zoeken, vul je in het zoekvak een zoekterm in. Een andere manier om presentaties te zoeken is via categorieën. Klik hiervoor op browse en selecteer de categorie waarbinnen je wil zoeken.
Social Tool
Slideshare is een social tool bij uitstek. Je vindt er meer dan alleen interessante presentaties. Via je zoekacties en je uploads kom je ook terecht bij andere gebruikers en online communities. Op Slideshare kan je snel en vlot reacties toevoegen, berichten verzenden en contacten maken. Andere sociale websites zoals Twitter, Facebook en LinkedIn, zijn bovendien op een gebruiksvriendelijke manier te koppelen met presentaties op SlideShare.
6000 nieuwe e-books en full-text e-tijdschriften
3500 e-books uit de Springer-collectie van 2009 werden aangekocht. Deze e-books bestrijken 13 verschillende disciplines.
Het departement VESA kocht ook een 150-tal e-books aan over gezondheidszorg. Beide collecties zijn terug te vinden op het Springerplatform (thuis raadplegen via VPN).
Binnenkort ook terug te vinden in onze catalogus.
De databank EBSCO Academic Search Elite is geüpgrade naar Academic Search Premier. ASP bevat meer dan 4600 full-text tijdschriften en 7400 peer-reviewed tijdschriften. (ter vergelijking: ASE bevat een 2100-tal full-text tijdschriften)
PLUS januari 2010
Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst
Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Vesalius
Bibliotheek Academie
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
Hebben jullie smurfen? Een greep uit de leukste balievragen in de byb!
Onlangs hebben alle bibliotheken een maand lang alle vragen gesteld aan de balie bijgehouden. Een greep uit de leukste of meest onverwachte vragen:
Waar is de open kast?
Waar is de kortste weg naar buiten?
Waar is de bibliotheek?
Waar kan ik mijn fiets stellen?
Hebben jullie ook moderne boeken over CM?
Hebben jullie smurfen?
Wil je mijn koffiekopje terugzetten in de koffieruimte?
dinsdag 9 februari 2010
Massage voor BYB-mederwerkers?
Voor al wie na het lezen van een herinneringsmail spontaan dacht: “maar ik heb die boeken al lang teruggebracht” – ja , dat kan kloppen. Door een vreemde kronkel in een plaatselijk geautomatiseerd brein, kregen een aantal byb-gebruikers een mailtje mbt. werken die ze al hadden ingediend. De bewuste computer is ondertussen tot de orde geroepen en zal als straf één week lang instaan voor het masseren van de nek en rugspieren van het bibliotheekpersoneel. Ondertussen zeggen wij oprecht: “sorry voor de verwarring”.