donderdag 22 december 2011

Google+? Vind ik leuk


De nieuwe socialwebsite heet Google+. In de testfase had je nog een uitnodiging nodig om mee te kunnen doen, maar nu kan iedereen in de kring gaan staan.










Waarom zou je Google+ overwegen als je al een Facebook-, Twitter- of Netlogaccount hebt? Omdat je in Google+ je vrienden kan indelen in “kringen”. Eéntje voor je scoutsvrienden, ééntje voor je medestudenten, ééntje voor familie, enzovoort. Je bepaalt zelf wie wat kan zien. Een foto van jezelf op de doopcantus hoeft je grootmoeder niet te zien en die chatsessie over dat groepswerk is niet interessant voor je scoutsvrienden. Je moet ook niet meedelen in welke groep iemand zich bevindt. Je buurvrouw mag denken dat ze bij je vrienden hoort, maar dat ze bij de “verre kennissenkring” zit, weet ze niet.






Updates zijn de berichten en wijzigingen van personen uit je groepen. Je kan er ook voor kiezen om enkel de updates van een bepaalde cirkel te volgen. Dat kan handig zijn want voor je het weet zit je een uur updates te bekijken: het tellertje op je scherm loopt snel op en wie kan weerstaan aan het lezen van berichten?






Een ander onderdeel van Google+ zijn de “sparks”: videofilmpjes of artikels die jij misschien leuk vindt. Je krijgt ze zonder er zelf te moeten naar zoeken (nadat je je interesses hebt kenbaar gemaakt). En wat dacht je van de “Hangouts”? Geef aan dat je online bent en kijk wie er nog is. Binnen de twintig seconden ben je aan het videochatten met één of meerdere van je kringgenoten.














Met de +1 knop kan je je waardering geven aan je vondsten op internet. Een lijstje met je +1 sites wordt bijgehouden op een speciaal tabblad in je Googleprofiel.






Google+ gooit zich ook op de mobiele markt met apps zoals het automatisch uploaden van foto’s die je met je smartphone maakte. Huddle laat je toe sms-achtige berichten te versturen. Die komen in dit geval niet bij één persoon terecht maar bij alle leden van een kring, en ook de antwoorden zijn meteen voor iedereen te zien. Google schuift ‘huddle’ naar voren als dé ideale manier om met vrienden af te spreken, al kan je de functie natuurlijk ook gebruiken om snel een update naar een groep contacten te sturen. In tegenstelling tot sms’jes zijn huddle-berichten gratis.










Sinds kort bevat Google+ ook een knop waarmee je YouTubefilmpjes kan zoeken en bekijken zonder Google+ af te sluiten. Je kunt een video een +1 geven of hem delen met je cirkels. Wanneer je een video deelt met je vrienden voegt Google ook een link toe naar een afspeellijst met gerelateerde video’s.






Tot slot nog dit: Google+ heeft eindelijk ook pagina’s voor bedrijven (zoals Facebook). Of ze even succesvol zijn, zullen we moeten afwachten. Dat geldt trouwens voor het hele Google+concept, Facebook blijft een geduchte concurrent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten