maandag 21 maart 2011

Schermen met schermafbeeldingen: Jing voor beginners

Wil je je cursus of je eindwerk opfleuren met wat schermafbeeldingen dan kan je gebruik maken van PrintScreen en Paint. Je kan ook een programma kopen zoals Snagit of Camtasia. Er bestaan echter ook gratis alternatieven, zoals Jing of Hypersnap.

Jing kan je gratis downloaden via www.techsmith.com/jing. Het installeert zichzelf heel gemakkelijk. En na de installatie zie je bovenaan je scherm een geel bolletje.








Kom je met je muis in de buurt van het bolletje, dan krijgt het drie kleine bolletjes, waarvan het eerste je toelaat om je scherm te “capteren”. Je scherm wordt donkergrijs en er verschijnen twee gele lijnen met daaronder de grootte (in pixels) van het gecapteerde gebied.














Sleep met ingedrukte muisknop over het gebied dat je wil kopiƫren. Als je loslaat krijg je onderaan een menu te zien. Het eerste icoontje is om een screenshot (stilstaand beeld) te maken, het tweede laat je toe om een screencast (video-opname) op te nemen.
















Koos je voor een screenshot dan kan je aan de hand van de menu-items links nog tekst, kaders of pijltjes aan je afbeelding toevoegen. Vooral pijltjes kunnen handig zijn omdat je muisaanwijzer niet in het screenshot wordt opgenomen. Je kan onmiddellijk kopiĆ«ren en plakken, maar je kan ook je afbeelding een naam geven en opslaan of zelfs delen met anderen via de knop “share”.
















De tweede optie laat je toe om video-opnames te maken, met of zonder geluidsopnames. Je ziet het, een kind kan de was doen – en schermcaptaties maken. Een beetje oefenen en je bent er zo mee weg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten