donderdag 18 november 2010

NBN EN ISO e.d.

Raak je ook soms de weg kwijt in de jungle van de normen? Waar kan je de normen vinden die je zoekt?

Catalogus - Bouwnormen NBN - senTRAL - Anders?


Catalogus
Wie een norm zoekt, neemt best eerst eens een kijkje in de catalogus van de bib.

Je klikt door naar de norm zelf. Bij Bibliotheek vind je de plaatsbeschrijving. Alle normen staan in mappen onder UDC-nr 006. Deze norm kan je bijv. vinden in map 33. Binnen de mappen staan alle normen gerangschikt op ICS-nr.


Normen kunnen ter plekke geraadpleegd worden. Ze worden niet uitgeleend.

Bouwnormen NBN
Een andere mogelijkheid om een norm op de kop te kunnen tikken, is de databank van het NBN. Hoe ga je te werk? Op http://bib.hogent.be/ ga je via de digitale bibliotheek naar zoek een bron. Je tikt in bouwnormen en op die manier kan je doorklikken naar de NBN-databank.

Vind je een norm die voorafgegaan wordt door een pdf-logootje dan kan je die volledig bekijken door te klikken op Toon normtekst. Zelf kan je hem echter niet afdrukken, maar als je het vraagt, dan doen wij dat graag voor jou.


senTRAL
Ook de databank senTRAL biedt normen aan. Bij de wetgeving vind je de bijhorende normen netjes opgelijst. Maar er is meer. Door een overeenkomst met het NBN kan je de 525 meest gebruikte veiligheids- en milieugerelateerde NBN-normen downloaden in pdf-formaat.
Via de digitale bibliotheek klik je weer op zoek een bron. Je voert in senTRAL en klikt door. De rest wijst zichzelf uit.


Anders?
Vind je nog steeds niet wat je zoekt? Dan moet je op zoek naar creatievere oplossingen. Soms kan je een norm vinden op het internet. Je promotor of docent is misschien bereid de norm die je zoekt, aan te kopen met het budget van de vakgroep. Op http://www.nbn.be/ kan je ze natuurlijk ook allemaal aankopen. Het NBN voorziet kortingen voor studenten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten