zondag 28 maart 2010

Boeken zoeken met Google Books

Heb je net een e-bookreader gekocht en geen cent meer over om een boek te kopen? Dan is Google Books de oplossing.
Google heeft het plan opgevat om een gigantische digitale bibliotheek ter beschikking te stellen door op grote schaal bestaande boeken in te scannen. “Wat met de auteursrechten?” hoor ik je denken. Daarvoor heeft Google een overeenkomst afgesloten met de Author’s Guild (Amerikaanse schrijversbond) en de American Association of Publishers (Amerikaanse uitgeversvereniging). Dit was de Google Settlement die gold voor alle, niet meer in de handel te verkrijgen, in de V.S. verschenen boeken.
Uiteraard leidde dit tot problemen (lees: rechtszaken) in verband met Europese boeken die in Amerika werden uitgebracht. In Europa moet een auteur namelijk zelf toestemming geven, en niet een overkoepelende organisatie.
Ondanks dit gekissebis blijven er nog genoeg boeken over om op je e-reader of je computerscherm te lezen. Surf naar “http://books.google.be/” en tik de naam van je favoriete auteur of de titel van een boek in. Blader naar hartelust in het onderwerpoverzicht links op je scherm. Je krijgt een lijstje met naast elk boek in het groen “volledige weergave” of in het rood “gedeeltelijke weergave”. Vink je bij “weergeven” “alleen volledige weergave” aan, dan heb je geen last meer van die halve boeken. Je vindt zelfs gemakkelijk Nederlandstalige boeken. Zoals bij alle Googleschermen, kan je ook hier “geavanceerd zoeken”, op ISBN-nummer bijvoorbeeld.
Lees je toch liever de papieren versie? Dan vind je bij elk boek een overzicht van de vindplaatsen: bibliotheken, boekhandelaars (al dan niet on-line) en uitgevers. Ook recensies door andere lezers (al hebben sommigen een eigen idee van wat een recensie is) worden opgenomen.




Je kan je boeken ook opslaan in je eigen “bibliotheek” als je een eigen Google-account hebt. Heb je die nog niet, maak er dan als de bliksem één aan. Hij kan je bij meerdere Googlefuncties van dienst zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten