donderdag 10 december 2009

Geen zin in spam of liever ham?

Iedereen die een mailbox heeft, vindt daar regelmatig spam in. Spam zijn e-mails, meestal met een reclameboodschap, waar je niet om gevraagd hebt en die je eigenlijk niet wil ontvangen ook. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat dezelfde mail naar duizenden ontvangers tegelijk werd verzonden. Meestal zijn ze ook onschadelijk, maar het kost de ontvanger natuurlijk wat tijd om ze te verwijderen, en hoe meer spam, hoe meer tijdverlies. De naam Spam komt uit een sketch van Monty Python waarmee ze ingingen tegen een verbod op sluikreclame, maar is ook nog steeds een merknaam voor ingeblikt vlees. Vandaar de verwijzing naar een nieuwe term: ham. Hiermee wordt dan ongevraagde, maar toch interessante e-mail bedoeld (vlees van een betere kwaliteit).


Wat kun je doen tegen spam? Op nationaal en internationaal niveau worden al maatregelen getroffen om spam te beboeten, maar ook op je eigen pc kan je je tegen spam verdedigen. Gooi bijvoorbeeld je e-mailadres niet op het net te grabbel. Of vermom je e-mailadres door het @-teken te vervangen door AT. Stuur e-mails niet zomaar terug naar “Allen beantwoorden” maar stuur hem naar jezelf en zet de ontvangers in BCC (blind carbon copy) zodat die onzichtbaar zijn voor mailadreszoekers. Nog een goede tip: ga nooit in op spammail, zelfs niet om je kwaad te maken. Dan weten ze immers dat je e-mailadres wel degelijk gebruikt wordt en krijg je nog meer spam in je bus.

Een spamfilter kan ook helpen (maar geen mirakels doen). De meeste e-mailprogramma’s, zoals Outlook, bevatten nu ingebouwde spamfilters, maar ook providers en mailservers (die van HoGent bijvoorbeeld) maken er gebruik van. De spammails worden hiermee niet echt tegengehouden, maar worden automatisch in een afzonderlijke map opgeslagen of krijgen de vermelding “possible spam” (of iets dergelijks) in de onderwerpsregel.

Loopt het echt de spuigaten uit, dan kan je de spammer rapporteren op e-cops, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten