woensdag 18 november 2009

Een archiefje om u tegen te zeggen!



Wanneer je op een regenachtige zondag binnenvalt bij archive.org zal je gefascineerd aan je schermpje blijven kleven! Deze online bibliotheek is een product van "The Internet Archive", een Amerikaanse non-profit organisatie die een universele toegang wil bieden tot alle menselijke kennis. Ietwat veel, als je het ons vraagt, maar ze komen wel in de buurt!

Als onderzoeker, student, geschiedkundige of toevallige surfer krijg je vlot toegang tot tal van historische collecties. Onvindbaar gewaande films, dik bestofte teksten, obscure audio fragmenten en zelfs software uit de oude doos, worden zorgvuldig bewaard en kan je op een vlotte manier op je scherm tevoorschijn toveren.

Aangezien er ook heel wat menselijke kennis in websites terug te vinden is, hebben ze met de "Wayback Machine" een krachtig instrument ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig kan gaan zoeken in de oude versies van bestaande websites. Hiervoor werden reeds meer dan 85 miljard webpagina’s gearchiveerd. Een collectie die vlot drie petabyte aan data in beslag neemt en die maandelijks aangroeit met een dikke 100 terrabyte. Onwezenlijk groot maar logisch wanneer we het over de collectieve menselijke kennis hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten