maandag 19 oktober 2009

Google leert zijn “digikids” lezen!




Ons kleurig vriendje Google doet het ook met boeken! Na het ontsluiten van miljoenen online afbeeldingen, het opzetten van een eigen mailsysteem en tal van andere handige online-applicaties, bieden ze al een tijdje een weldoordacht zoeksysteem voor boeken aan. Auteur, titel, onderwerp - en ja, zelfs een woord of zin die ergens in het boek voorkomt, kan je als zoekterm gaan gebruiken. Het resultaat bestaat uit een fiche die in vele gevallen naast recensies, aankoop info, korte inhoud en boekgegevens ook online tekstfragmenten bevat.

Dankzij het bibliotheekproject – een project waarbij Google tal van bibliotheken over de hele wereld boeken die vrij van auteursrecht zijn, laat inscannen - en een grensverleggende overeenkomst met auteurs en uitgevers vind je via Google Books ook volledige boeken in full text terug. Een paar klikken en je hebt een PDF van je favoriete boek glimmend op je scherm.

Wil je het nog beter, het kan! Sinds kort biedt Google namelijk 1 miljoen boeken aan in het ePUB-formaat. ePUB is het bestandsformaat waarmee de nieuwe ebook readers, onze collectieve iPhones en tal van andere draadloze hebbedingetjes boeken tevoorschijn kunnen toveren. Kortom "digkid" of niet, lezen zal je!

Google Books kan je zonder blozen hier terugvinden en alle details over de nieuwe overeenkomst die aan de basis ligt van de gevoelige uitbreiding van het Google Books aanbod lees je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten