maandag 19 oktober 2009

Computer doet zijn intrede in de rechtswereld

De media geven dikwijls de indruk dat recht en informatica niet echt sporen. Soms bewijst de realiteit het tegenovergestelde. Rechtsbronnen zijn hoe langer hoe meer digitaal raadpleegbaar en worden bovendien erg gebruiksvriendelijk. Een snelle blik op de HoGent-databanken en het www.
De databanken van de byb bieden heel wat gespecialiseerde online-informatie. Zo is er Jur@ en Lex@ct, 2 juridische databanken met rechtsbronnen zoals wetgeving, rechtspraak en rechtsleer.





Daarnaast is er MonKey, een databank die vooral mikt op fiscale en boekhoudkundige informatie, al dan niet puur rechtskundig.



Zoek je specifieke informatie over sociaal recht en personeelsfiscaliteit, consulteer dan Trefzeker.



Wetgeving rond arbeidsbescherming, veiligheid en milieu vind je terug op SenTRAL.



Wel even VPN en de ICA-cliënt installeren als je deze databanken thuis wil consulteren.

Ook het www biedt enkele interessante juridische (portaal)sites. De Vlaamse Codex die overigens door de mensen van Lex@ct ondersteund wordt, bevat alle Vlaamse wetgeving. Het Belgische Staatsblad lees je tegenwoordig online of via Staatsblad Clip krijg je er, na registratie, dagelijks een samenvatting van gratis in je mailbox.
Naast recent nieuws bevat de site van de Raad van State zijn eigen arresten en rechtspraak, maar ook een zoekfunctie voor regelgeving die in België van toepassing is.
Parlementaire voorbereiding, wetgeving en rechtspraak zijn te vinden op de goede portaalsite Belgiëlex in 4 talen nog wel.
Wil je meer? Klik dan ook eens door naar Belgisch Recht, Juridat, Juriport en de website van de FOD Justitie. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten