maandag 19 oktober 2009

Kijk een catalogus! Of was het en databank?

Een catalogus is een lijst die informatie bevat over de collectie van een bibliotheek. Ze vermeldt bepaalde gegevens zoals titel, auteur, uitgever en jaar van uitgifte. Je vindt er eveneens de locatie van het werk in de bibliotheek. Via een online catalogus kan je door middel van een zoekprogramma nagaan of een bepaald werk in een bibliotheek te vinden is of je kan door het zoeken met trefwoorden kijken of werken omtrent een onderwerp in die bibliotheek te vinden zijn. Wil je weten wat in de bibliotheek van Hogeschool Gent te vinden is, volg dan deze link: catalogus raadplegen.



Een databank is een verzameling digitale gegevens die gestructureerd zijn opgeslagen en flexibel kunnen geraadpleegd en gewijzigd worden. Hier krijg je niet de verwijzing naar waar de gegevens te vinden te zijn, maar wel de gegevens zelf. Deze gegevens kunnen bijvoorbeeld bestaan uit artikels, tabellen en foto’s, maar ook uit abstracts met een verwijzing naar het volledige artikel. Ook om in een databank te zoeken heb je een zoekprogramma nodig. Zo’n zoekprogramma zoekt de gezochte termen in het document zelf, maar dat duurt bij grote databanken heel lang, of in een index, een lijst met de belangrijkste informatie over de gegevens. Er bestaan programma’s die verschillende databanken tegelijkertijd kunnen doorzoeken. Op de Hogeschool Gent gebruiken we hiervoor WebFeat.

Je kan dus via de startpagina van de bibwebsite onmiddellijk in de catalogus of de databanken aan de slag, zoals je op de afbeelding hiernaast kan zien.

Wil je een overzicht van alle databanken die je via Hogeschool Gent kan raadplegen, surf dan naar bib.hogent.be, klik door op digitale bibliotheek en kies voor alfabetische lijst. De icoontjes vertellen je of de databank overal of enkel via VPN ter beschikking staat. Heb je VPN niet (of heb je geen idee wat het is), kijk dan eens op de website van de bib voor meer informatie hieromtrent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten