donderdag 14 mei 2009

De 16de eeuwse smaakpapillen van de prins-bisschoppen van Luik

Dat een bibliotheek gezondheidszorg soms onverwachte schatten herbergt, bewijst dit leuke kleinood.
Het aanwezige werk zelf dateert van 1983 en is een heruitgave van het verloren gewaande boekje van Lancelot de Casteau uit 1604. Het werd aangevuld met een vertaling naar het moderne Frans en opgesmukt met enkele gastronomische commentaren.
De oorspronkelijke auteur diende als “MaĆ®tre Cuisinier” onder 3 prins-bisschoppen van Luik. In zijn “Ouverture de cuisine” schetst hij een beeld van de grote “aristocratische” keuken van zijn tijd. Het geheel levert enkele verrassingen op. Zo kende men reeds de aardappel en is de invloed van het Oosten met zijn kruiden en specerijen merkbaar. Ook wordt gewag gemaakt van enkele meer hedendaags aandoende ingrediĆ«nten en recepten zoals groententaart met uien en kaas, charcuterie, kalfsgehakt, kaviaar, heilbot, tonijn, oesters, zeekreeft, escargots, krab, heilbot, tonijn, schildpad, eend, macaroni en salades.

Dit en nog veel meer kun je lezen in het oudste in het Frans gepubliceerde kookboek van onze contreien.




Referentie :
De Casteau, L. (1983). Ouverture de cuisine. Anvers ; Bruxelles: De Schutter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten