donderdag 2 april 2009

Van Doc naar Docx

Docx? Waar komt die x op het einde van de bestandsnaam opeens vandaan? En waarom kan je zo’n bestand op jouw pc niet openen? Docx is het nieuwe bestandsformaat waarmee Office 2007 een Wordbestand opslaat. Werk je met een oudere Officeversie, zoals Office 2003, dan kan je deze bestanden niet openen.
Toch hoef je niet onmiddellijk een nieuwe Office aan te kopen. Er zijn twee hulpmiddelen. Je kan namelijk via het applicatieportaal van Hogeschool Gent online met Office 2007 aan de slag. Tik in de adresbalk van je browser volgende URL: https://antenna.hogent.be. Log vervolgens in met je gebruikelijke username en paswoord.



Kies uit het lijstje programma’s voor Office 2007 en open Word.



In deze versie zal je je docx-bestand probleemloos kunnen inkijken. Wil je het naderhand ook in oudere versies kunnen bekijken, gebruik dan de functie “Opslaan als” die je onder de Office-knop terugvindt. Sla op als Word 97-2003-document.



Heb je wel vaker dit probleem en wil je niet telkens opnieuw naar Antenna, dan kan je een tweede oplossing proberen. Installeer op je pc het Microsoft Compatibility Pack for Office 2007. Eens googlen met deze term brengt je naar volgende site: http://office.microsoft.com/nl-nl/products/HA101686761043.aspx. Eens je deze tool (gratis) hebt gedownload kan je docx-bestanden in 97, XP of 2003 versies openen en opslaan. Dit werkt uiteraard ook voor de andere Officeprogramma's zoals Excel en Access.

Microsoft Office heeft online een leuk gadget om je op weg te helpen van 2003 naar 2007. Je krijgt de 2003 interface op je scherm. Klik je op een icoontje dan toont hij je waar deze functie in 2007 te vinden is. Je vindt de link terug op de helpdesk van Hogent, maar ook via http://office.microsoft.com/assistance.

2 opmerkingen:

  1. Florian Heyerick3 april 2009 om 12:52

    Er zijn nog heel wat andere mogelijkheden (sommige een stuk eenvoudiger)
    - het document online converteren (zie bvb. Zamzar)
    - het document online lezen (via bvb. google documents of zoho-viewer)
    Of (het beste): dit totaal overbodige en door schaamteloze commercie gegenereerde formaat negeren door
    - een vrije en gratis office suite te gebruiken (bvb. Open Office)
    - de beleefdheid te hebben, ook binnen MS Office 2007, bestanden op te slaan in het meer compatibele .doc-formaat.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Er zit een artikeltje over zamzar in de pijplijn. Met zamzar kan je immers ook makkelijk filmpjes binnenhalen. Kan interessant zijn voor heel wat mensen.

    BeantwoordenVerwijderen