donderdag 14 mei 2009

Filmpje? … en cut!

Het traditionele blackboard met de bijhorende witte pijpjes krijt is stilaan een curiosum aan het worden. Wie daarmee nog de aandacht van het jonge grut tracht vast te houden, wensen we veel geluk. Neen, anno 2009 mag er gerust wat audio en video bij.

De Youtubes van deze wereld leveren nogal wat materiaal dat erg goed van pas kan komen tijdens een hoorcollege. Jammer genoeg zit er een schaduwzijde aan de rijkgevulde internetcollectie namelijk onzekerheid. Als ik morgen mijn presentatie geef, staat dat filmpje dan nog on-line, en raak ik dan wel on-line? Wie het filmpje op de harde schijf staan heeft, schakelt die angst alvast uit.

Er zijn nogal wat mogelijkheden om streaming video van het net op je computer te pleuren. Zamzar is er één van. Bijzonder gebuiksvriendelijk, gratis en je hoeft niets te installeren. Alleen de URL van het filmpje invoeren en Zamzar stuurt het internetadres, waar je het bestandje kunt ophalen, naar je mailbox. Neen, naderhand word je niet overspoeld met spam. Zamzar biedt bovendien de mogelijkheid om vrijwel elk bestandstype om te zetten in het bestandstype van jouw keuze. Kortom, Freeware zoals we ze graag hebben.

Movie Saver 2.0 is een mogelijk alternatief, maar is toch iets omslachtiger. Eerst installeer je een stukje software op je eigen computer en daarna kan je gedurende 7 dagen met het programma aan de slag. Wie de gratis key aanvraagt, kan onmiddellijk de full version ongelimiteerd gebruiken.

Beide programmaatjes hebben echter één groot nadeel. Ze zijn erg goed voor videomateriaal op de grote, gekende sites à la Youtube, Google Video, Myspace, Blip.tv,… Wie dus filmpjes van bijv. KanaalZ en andere, naar Amerikaanse normen, exotische sites wil opslaan, komt van een kale reis terug. Met de WM recorder kom je wel wat verder. Hoewel. Met de gratis demoversie haal je slechts 4 min. beeld binnen. Wie 80$ wil ophoesten, kan natuurlijk meer, maar zelfs aan de huidige dollarkoers is gratis zo erg met internet verstrengeld dat weinigen geneigd zijn hun portefeuille te openen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten