Wikipedia is een prachtig instrument om je kennis bij te schaven, maar kan je het ook gebruiken als bron voor een paper of een eindwerk? Het bevat tonnen informatie “voor de gebruiker, door de gebruiker”. Bij die gebruikers zitten jammer genoeg ook veel vandalen: mensen die er plezier in scheppen om verkeerde informatie te verschaffen, bestaande artikels verkeerd te wijzigen, nonsens toe te voegen, enzovoort.
Meestal halen de “Wikipedianen” het vandalisme er snel uit. Scheldwoorden en ander ongeoorloofd taalgebruik worden er automatisch uitgevist en wie de bijdrage toevoegde wordt geblokkeerd. Toch heeft een onderzoekje uitgewezen dat andere fouten gemiddeld 10 uur in een artikel blijven staan. Wat als jij net in die 10 uur dit artikel hebt geraadpleegd?
Opletten blijft dus de boodschap. Gezond verstand gebruiken helpt ook. Als Wikipedia beweert dat Harry Potter op zijn bezem als eerste de maan bereikte, moet er al een belletje gaan rinkelen. Al zijn niet alle fouten zo doorzichtig. Persoonlijke meningen sluipen heel snel in een “neutraal artikel”. Kijk ook eens bij de geschiedenis van het document. Daar vind je wie het artikel invoerde en hoe vaak en door wie het werd gewijzigd. Via de knoppen “overleg” en “bijdragen” kan je ook andere artikels van de invoeder bekijken. Misschien leidt dit wel tot nieuwe invalshoeken voor je eigen paper? Een gelijkaardig artikel in het Frans of Engels doornemen kan ook duidelijkheid scheppen.
Maak je uiteindelijk gebruik van een Wikipedia-artikel, vergeet dan niet je bron juist te vermelden. Hoe je dat doet vind je ook in Wikipedia zelf terug, maar uiteraard ook elders in deze onvolprezen nieuwsbrief.
donderdag 1 maart 2012
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten