Bij de opening van de nieuwe bibliotheek op de Bijloke-site in het Huis van de Abdis zullen de collecties van de bibliotheken van KASK en van S.M.A.K. samen onder één dak huizen. Door de integratie van deze twee bibliotheken zal de kunstminnende student, onderzoeker of Gentenaar kunnen grasduinen tussen meer dan 1 kilometer legplanken met kunstboeken. Het hoeft geen betoog dat met de ondertekening van deze overeenkomst één van de belangrijkste collecties over (hedendaagse beeldende) kunst in Vlaanderen boven het doopvont werd gehouden. De nieuwe bibliotheek zal ruim 100.000 volumes herbergen.
Maar het is nog even wachten vooraleer de nieuwe bibliotheek de deuren feestelijk kan openzwaaien. Niet enkel moet het Huis van de Abdis nog grondig verbouwd tot kunstbibliotheek, ook de collecties van S.M.A.K. en KASK dienen nog geïntegreerd te worden. Catalogi moeten op elkaar afgestemd, de beveiliging moet verder op punt gesteld worden, … Een klus die –gezien de omvang- de nodige tijd zal vergen. Maar als alles volgens plan verloopt moeten de studenten die vandaag aan het KASK starten, voor hun masterproef in de nieuwe bibliotheek kunnen ontlenen. Als dat geen mooi vooruitzicht is ?
donderdag 27 oktober 2011
Woordenboeken online
In tijden van tablets, smartphones,... lijken papieren woordenboeken bijna een anachronisme. Digitaal moet en zal het zijn. Op de homepage van de byb vind je links onderaan een knop die je naar alle onlinewoordenboeken leidt.
De Grote Van Dales Nederlands, Duits, Engels en Frans zijn beschikbaar. Maar ook elektronische woordenboeken uit de Dudenreeks, de Grand en de Petit Robert en de Zingarelli voor Italiaans. Ook de basiswoordenboeken Spaans van Van Dale ontbreken niet. Bovendien kan je er de polytechnische vertalende woordenboeken van Kluwer vinden. Ze bevatten uiteraard een veel technischer corpus dan andere vertalende woordenboeken.
Wie de woordenboeken ook buiten de hogeschool wil raadplegen, moet hiervoor wel even VPN en deICA-client installeren.
De helpdesk raadt Firefox als browser aan.
De Grote Van Dales Nederlands, Duits, Engels en Frans zijn beschikbaar. Maar ook elektronische woordenboeken uit de Dudenreeks, de Grand en de Petit Robert en de Zingarelli voor Italiaans. Ook de basiswoordenboeken Spaans van Van Dale ontbreken niet. Bovendien kan je er de polytechnische vertalende woordenboeken van Kluwer vinden. Ze bevatten uiteraard een veel technischer corpus dan andere vertalende woordenboeken.
Wie de woordenboeken ook buiten de hogeschool wil raadplegen, moet hiervoor wel even VPN en deICA-client installeren.
De helpdesk raadt Firefox als browser aan.
Labels:
niet_overnemen,
UPLOAD,
woordenboek
Alles wat je altijd al wilde weten over kopiëren, printen en scannen in HoGent! (UPDATE 2011)
Een virtuele portefeuille voor iedereen!
Wat kost dat?
“’t zwart bakske” of een betaalterminal met verstand
Printen
Kopiëren
Scannen
Geen studenten- of docentenkaart?
Een stap-voor-stap instructie
Een virtuele portefeuille voor iedereen!
Om gebruik te maken van de nieuwe print-, kopie- en scanfaciliteiten van de Hogeschool Gent is het noodzakelijk om je virtuele portefeuille, gekoppeld aan je studenten-, docentenkaart van centen te voorzien. Dit kan je online doen via http://epurse.hogent.be of gewoon manueel via één van de opwaardeerautomaten binnen de Hogeschool Gent. Voor het online vullen van je portefeuille heb je naast je bankkaart ook je bankkaartlezertje nodig. Indien je dit niet hebt kan je dit bij de meeste banken gratis aanvragen.
Opwaardeerautomaten vind je in de BYB Schoonmeersen en in Mercator. Het is wel noodzakelijk om vooraf je kaart even in de betaalautomaat te stoppen.
Wat kost dat?
Zwart-wit kopiëren kost nog steeds 3 cent per A4. Wil je gebruik maken van de kleurenkopiemachines dan betaal je 30 cent per A4 kleurenkopie of –print. Voor de democratische prijs van 3 cent per A4 kan je deze kleurenmultifunctional ook gebruiken om zwart-wit kopijen en/of prints te maken. Heb je het niet voor al die papiertjes? Dan kan je vanaf nu op elk apparaat gratis scannen. De scans worden dan keurig afgeleverd in je mailbox.
“’t zwart bakske” of een betaalterminal met verstand
Wanneer je je studenten- of docentkaart in de betaalterminal stopt, dan neemt hij onmiddellijk al het geld uit je virtuele portefeuille. Na het printen en/of kopiëren stopt hij het geld, natuurlijk verminderd met de kost van je prints en of kopijen, terug in je virtuele portefeuille. Neem dus nooit zomaar je kaart uit de betaalterminal, maar doe telkens wat de betaalterminal vraagt en verwijder pas je kaart wanneer deze duidelijk zegt dat je dit mag doen.
Printen
Wanneer je een printopdracht van op één van de PC’s binnen het Hogent netwerk geeft, kan je telkens kiezen tussen twee printers. Neem de ‘COLOR’ als je iets wil afdrukken via de kleurenmultifunctional en selecteer de ‘3165’ als de goedkopere zwart-wit kopieermachine wil gebruiken. Wanneer je opdracht volledig is doorgestuurd, kan je je studenten-, docentenkaart in de betaalterminal stoppen. Dit kan op gelijk welk apparaat dat overéénkomt met je selectie bij het doorsturen van je opdracht. Let wel, het is noodzakelijk dat je op de computer bent ingelogd met je gebruikersnaam en passwoord van de Hogeschool Gent, enkel dan kan de betaalterminal weten dat dit jouw printopdracht is.
Wil je een printopdracht van op je laptop geven, geen probleem. Via de ‘start’ knop van je windows besturingssysteem kies je ‘uitvoeren’. Na het intikken van volgende locatie: \\srvpr002.hogent.be\, krijg je een lijst van alle printers binnen de Hogeschool Gent. Kies de printer die je op je laptop wil installeren en maak een verbinding (rechts klikken).
Kopiëren
Na het invoeren van je studenten- of docentenkaart in één van de betaalterminals kan je kopiëren. Indien er ook documenten klaarstaan om af te drukken dien je met de STOP knop nee te antwoorden op de vraag of je wil printen, zo kan je naadloos overgaan tot kopiëren. Vergeet vooral niet na het kopiëren de instructies van de betaalterminal te volgen, zo zal je je kaart zeker niet te vroeg verwijderen.
Scannen
Wanneer je wil scannen van op de zwart-wit kopiemachine heb je het nummer van je studentenkaart nodig. Wil je met de kleurenmultifunctional aan de slag, dan voer je via het ‘touchscreen’ je emailadres manueel in. TIP: noteer het nummer van je studentenkaart op een stukje papier. Voor het scannen met de zwart-wit machine dien je je kaart in de betaalterminal te stoppen en kan je dit nummer dus niet meer zien.
Geen studenten- of docentenkaart?
Als externe gebruiker is het perfect mogelijk om de gratis scanfaciliteiten te gebruiken. Zo kan je achteraf zelf bepalen waar je documenten gaat afdrukken.
Een stap-voor-stap instructie voor het dagelijks gebruik van de kopieermultifunctionals vind je hier. Wil je alles weten over het epurse betaalsysteem, klik dan hier. Hoe je zwart-wit afdrukken kan maken met de kleurenmultifunctional leer je hier.
Labels:
betaalterminal,
betalen,
docentenkaart,
kopiëren,
printen,
RELOAD,
scannen,
studentenkaart
360 search vervangt Webfeat
Sinds begin dit schooljaar heeft de bibliotheek een nieuwe federatieve zoekmachine: 360 search. Een federatieve wat? Een federatieve zoekmachine is een zoekmachine die de verschillende databanken die Hogent aanbiedt op hetzelfde moment doorzoekt. Vroeger gebruikten we hiervoor Webfeat, maar dat werd overgenomen door 360 search.
Hoe kun jij 360 search gebruiken? Simpel, ga naar de website van de bib en zoek via "snelzoeken in e-tijdschriften en e-books" links onderaan of via "digitale bibliotheek" > "Snelzoeken in databanken"
Hoe kun jij 360 search gebruiken? Simpel, ga naar de website van de bib en zoek via "snelzoeken in e-tijdschriften en e-books" links onderaan of via "digitale bibliotheek" > "Snelzoeken in databanken"
Labels:
databanken,
I-search,
niet_overnemen,
zoeken
Chamilo linkt de byb en Kamiel is blij!
Kamiel heeft in de nieuwe ELO (Elektronische leeromgeving), Chamilo.hogent.be, een rechtstreekse link naar de bibliotheek gevonden: de tab “ByB” links bovenaan.
Via deze tab heeft hij rechtstreeks toegang tot de catalogus, e-tijdschriften, e-books of de volledige bibwebsite. Hij kan de blog van de byb op de voet volgen maar ook woordenboeken raadplegen.
Een blik op de “Hogeschool Gent” tab leert hem dat daar de links liggen naar Bibsource en Epurse.
Kamiel kan ook zijn eigen Homepage op Chamilo aanpassen zodat hij nog sneller de rijke bybinhoud kan raadplegen. Daarom klikt hij op “Nieuw blok” en zoekt vervolgens naar het blok voor de Quick ByB of de ByB Blog. Het nieuwe blok versleept hij eenvoudigweg naar een vrij plaatsje op zijn home pagina. De rest van zijn pagina maakt automatisch wat ruimte daarvoor!
Natuurlijk kan hij speciaal voor de byb een nieuwe kolom of zelfs een nieuw tabblad aanmaken (maar de ByB heeft al een afzonderlijk tabblad, dus dat lijkt ons wat overdreven). De inhoud van het blok wijzigen of het zelfs verwijderen kan hij met de knoppen rechts bovenaan ieder blok. Als hij het potloodje gebruikt, kan hij de inhoud van het blok (Component) wijzigen.
Welkom in de ByB, Kamiel!
Een interactieve les of presentatie geven? Natuurlijk wil je dat!
Een leuke manier om je studenten beter te betrekken bij wat je vertelt, is ze laten stemmen over stellingen die je naar voor brengt tijdens de les of presentatie. Op deze manier kan je testen wat studenten al weten over een onderwerp, wat leerlingen van de les hebben begrepen... Of je zet het in om naar hun mening te peilen, te brainstormen….
Hiervoor bestaan er verschillende betalende tools. Maar er bestaat ook een kosteloze variant: Socrative. Deze tool is eenvoudig in gebruik, en gratis!
Socrative werkt via internet. Studenten kunnen stemmen via een PC, laptop, smartphone of tablet. Met Socrative kan je verschillende soorten vragen stellen: meerkeuzevragen, goed/fout-vragen en open vragen (met korte antwoorden). Om studenten te laten stemmen maak je een kamer aan. Het nummer van die kamer geef je door aan je studenten. Dan heb je de keuze: vragen voorbereiden of pas tijdens de les vragen bedenken. In het eerste geval krijgen studenten de vragen als geheel aangeboden en bij de multiple choice vragen krijgen ze zowel de vragen als de voorgedefinieerde antwoorden. In het tweede geval stel je de vragen mondeling, en krijgen de leerlingen alleen de nummers 1 tot en met 5 (of true/false) op hun scherm te zien.
De resultaten van de stemmingen kan je direct online bekijken of je kan ze laten sturen naar een opgegeven e-mailadres. Hier kan je alvast een mooi filmpje bekijken over hoe Socrative werkt.
Hiervoor bestaan er verschillende betalende tools. Maar er bestaat ook een kosteloze variant: Socrative. Deze tool is eenvoudig in gebruik, en gratis!
Socrative werkt via internet. Studenten kunnen stemmen via een PC, laptop, smartphone of tablet. Met Socrative kan je verschillende soorten vragen stellen: meerkeuzevragen, goed/fout-vragen en open vragen (met korte antwoorden). Om studenten te laten stemmen maak je een kamer aan. Het nummer van die kamer geef je door aan je studenten. Dan heb je de keuze: vragen voorbereiden of pas tijdens de les vragen bedenken. In het eerste geval krijgen studenten de vragen als geheel aangeboden en bij de multiple choice vragen krijgen ze zowel de vragen als de voorgedefinieerde antwoorden. In het tweede geval stel je de vragen mondeling, en krijgen de leerlingen alleen de nummers 1 tot en met 5 (of true/false) op hun scherm te zien.
De resultaten van de stemmingen kan je direct online bekijken of je kan ze laten sturen naar een opgegeven e-mailadres. Hier kan je alvast een mooi filmpje bekijken over hoe Socrative werkt.
Labels:
niet_overnemen,
Surf'UP
Een nieuwe start voor BYB Melle!
Vanaf het huidige academiejaar behoort de campus Melle tot de Faculteit Natuur en Techniek. Op zich niet de grootste aardverschuiving, ware het niet dat de richting Tuin- en landschapsarchitectuur de groene campus na 55 jaar heeft verruild voor een stedelijke omgeving. De bibliotheekcollectie ,die een lange geschiedenis kent in de land- en tuinbouw én de tuinarchitectuur, werd dus pijnlijk in twee gereten. Onderwerpen als stedenbouw, landschapsplanning en architectuur zijn deze zomer overgeheveld naar onze collega’s van de School of Arts. Milieuzorg, bodemkaarten, openbaar groen en plantenaangelegenheden etc..blijven ter plaatse. Dus niet getreurd; een belangrijk deel van de collectie blijft onaangeroerd. Groene vingers vinden nog steeds hun gading in Melle!
Gezien de afstudeerrichting groenmanagement en landbouw een bloeiende tijd kennen blijven we graag schuilen onder het vaandel van de groene campus. Met een herschikking van de infrastructuur leggen we ons voortaan nog meer toe op dierenzorg, voedingsmiddelentechnologie en uiteraard op de groene sector!
Uitgerust met spiksplinternieuwe PC’s en de uitbreiding van de zitplaatsen zijn we klaar voor een nieuwe frisse start!
Voor meer info bibmelle@hogent.be
Labels:
E-talage,
etalage,
Melle,
niet_overnemen
PLUS september 2011
Ontdek hier de aanwinsten uit de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.
Faculteit Bedrijf en Organisatie
Faculteit Natuur en Techniek
Faculteit Mens en Welzijn
Handelswetenschappen en bestuurskunde
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
Faculteit Bedrijf en Organisatie
Faculteit Natuur en Techniek
Faculteit Mens en Welzijn
Handelswetenschappen en bestuurskunde
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
Labels:
aanwinsten,
niet_overnemen,
PLUS
maandag 10 oktober 2011
Kopiëren of printen? Gebruik enkel je nieuwe studentenkaart
Wie wil kopiëren of printen in Hogent kan hiervoor enkel zijn nieuwe studentenkaart gebruiken. Staat er nog geld op je oude, dan kan je dat geld vanaf eind oktober, begin november overzetten op je nieuwe studentenkaart.
Labels:
kopiëren,
niet_overnemen,
printen
Bibsource vervangt E-Bib en Antenna
Op 20 juni werd onder de naam ‘Bibsource’ een nieuw portaal gelanceerd voor informatiebronnen en toepassingen. Het nieuwe portaal moet beschouwd worden als de opvolger van de oude portalen http://ebib.hogent.be en http://antenna.hogent.be.
Op bibsource heb je toegang tot woordenboeken en externe databanken waar de Hogeschool Gent op geabonneerd is. Zeg maar de vroegere e-bib.
Daarnaast vind je toepassingen zoals Microsoft Office, Acrobat Professional, SAS, EndNote en meer.
De informatiebronnen en toepassingen worden vanaf centrale servers aangeboden en zijn enkel toegankelijk voor studenten en personeel van de Hogeschool Gent.
Labels:
niet_overnemen
vrijdag 7 oktober 2011
PLUS zomer 2011
Ontdek hier de aanwinsten uit de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.
Bibliotheek Bedrijfskunde
Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Veto
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Conservatorium
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
Bibliotheek Bedrijfskunde
Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Veto
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Conservatorium
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
Labels:
aanwinsten,
niet_overnemen,
PLUS,
zomer
maandag 3 oktober 2011
EndNote X5
EndNote X5 is de nieuwste versie van het bibliografische programma voor het beheren van literatuurlijsten. De applicatie stelt je in staat referenties van belangrijke publicaties manueel of uit externe bronnen toe te voegen en te beheren. De referenties kunnen vervolgens als citaat of als bronnenlijst worden ingevoegd in een document. Door middel van een plug-in is EndNote eenvoudig te integreren met Microsoft Word. Je kan de nieuwigheden van versie X5 bekijken op de site van EndNote.
De Hogeschool Gent heeft een site licentie afgesloten wat betekent dat EndNote beschikbaar is voor studenten en personeel. Via het bibsource portaal kan je EndNote direct gebruiken.
Daarnaast kunnen personeelsleden van de Hogeschool Gent de software zelf thuis installeren. De software kan na registratie op de helpdesksite gedownload worden. Dit gaat als volgt: surf naar http://helpdesk.hogent.be/ en log onderaan links in met je Hogent account. Klik rechts op de map 'Bibliotheek' en vervolgens op 'aanvraag endnote software'. Vul kort je verzoek in (aanvraag EndNote) en klik op 'Registreren'. Enkele minuten na de aanvraag wordt er een e-mail verstuurd met een tijdelijke link en instructies om de EndNote software te downloaden. Er is een Windows en Mac versie beschikbaar.
De Hogeschool Gent heeft een site licentie afgesloten wat betekent dat EndNote beschikbaar is voor studenten en personeel. Via het bibsource portaal kan je EndNote direct gebruiken.
Daarnaast kunnen personeelsleden van de Hogeschool Gent de software zelf thuis installeren. De software kan na registratie op de helpdesksite gedownload worden. Dit gaat als volgt: surf naar http://helpdesk.hogent.be/ en log onderaan links in met je Hogent account. Klik rechts op de map 'Bibliotheek' en vervolgens op 'aanvraag endnote software'. Vul kort je verzoek in (aanvraag EndNote) en klik op 'Registreren'. Enkele minuten na de aanvraag wordt er een e-mail verstuurd met een tijdelijke link en instructies om de EndNote software te downloaden. Er is een Windows en Mac versie beschikbaar.
Labels:
niet_overnemen,
overgezet
Abonneren op:
Posts (Atom)