Het tijdschrift Informatieprofessional meldt dat de toekomst van de boekenzoekmachine Google Books onzeker is na een uitspraak van een Amerikaanse rechter. Een schikkingsovereenkomst tussen Google, auteurs en uitgevers waaraan jarenlang is gewerkt, is door de rechter afgewezen. Google wilde de rechten van uitgevers en auteurs voor een bedrag van 125 miljoen dollar afkopen.
Rechter Denny Chin noemt de schikking oneerlijk en onredelijk. Als de rechter de overeenkomst had goedgekeurd zou Google zeer grote auteursrechtelijke vrijheden krijgen en een te machtige positie op de online boekenmarkt. De overeenkomst zou Google het recht hebben gegeven om boeken te exploiteren zonder toestemming van de auteursrechthebbenden. Dat ging de rechter te ver.
Het zoekbedrijf zou een de facto monopolist worden waardoor het voor andere bedrijven heel moeilijk zou worden om ook een omvangrijke digitale bibliotheek te beginnen. Concurrenten van Google zoals Amazon en Microsoft hadden bezwaar gemaakt tegen de schikkingsovereenkomst.
Het is onduidelijk hoe Google nu verder gaat met Google Books. Tot nu toe zijn ongeveer 15 miljoen boeken gedigitaliseerd. Boeken waarvan het auteursrecht is vervallen, zijn integraal beschikbaar. Voor boeken die nog onder het auteursrecht vallen, zal het zoekbedrijf nieuwe afspraken moeten maken. Nu Google geen alleenrecht heeft op de exploitatie van boeken, zal het project het bedrijf veel meer geld gaan kosten.
In Belgiƫ heeft Google Books onder meer een samenwerkingsovereenkomst met de Gentse Universiteitsbibliotheek.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten