donderdag 17 februari 2011

Eerste hulp bij plagiaat



Deel 1: wat is plagiaat

Deel 2: plagiaatpreventie

Deel 3: plagiaatdetectie

In dit deel overlopen we enkele mogelijkheden van plagiaatdetectie. Naast preventie is immers ook plagiaatdetectie een onderdeel van plagiaatbestrijding. Hiervoor bestaan er speciale ontwikkelde softwarepakketten. Deze tools detecteren in taken, verhandelinen en scripties tekstovereenkomst(en) met andere bronnen (die opgenomen zijn in de repository van de tool). Het resultaat van deze acties is een ‘originality report’. Let wel: deze software vergelijkt niet met alle mogelijke informatiebronnen. Tekstovereenkomst betekenen bovendien niet altijd dat de studenten in kwestie effectief plagiaat pleegden.

Plagiaatdetectiesoftware zal op zich dus nooit volstaan om plagiaat op te sporen. Je kan zo enkel vermoedens van plagiaat detecteren. Preventief werken en werkstukken van je studenten kritisch nalezen is dus de boodschap. Investeren in software is op zich niet voldoende, maar kan wel een waardevol onderdeel zijn van een instellingsbreed plagiaatbeleid.


Bij het nalezen van werkstukken kan je zaken tegenkomen die je doen vermoeden dat de student in meer of mindere mate heeft geplagieerd. Dit vermoeden dient dan nog hard te worden gemaakt met de concrete ontdekking van de bronnen waaruit is overgenomen zonder (correcte) referentie. Een diplomatisch gesprek met de student kan tot de bevestiging van een plagiaatvermoeden leiden. Ook Google kan je helpen met het opsporen van plagiaat. Als er een vermoeden is, kan je met Google een zoekopdracht uitvoeren met een eigenaardige zinswending (stukje tekst in zoekbalk ingeven), een opvallende fout, een spelfout, een foutieve datering…


Enkele voorbeelden van plagiaatdetectiesoftware:

Turnitin
Ephorus
Urkund
Safe Assign
Eve 2
Paper Rater




Geen opmerkingen:

Een reactie posten