donderdag 14 oktober 2010
Alles wat je altijd al wilde weten over kopiëren, printen en scannen in HoGent!
Een virtuele portefeuille voor iedereen!
Wat kost dat?
“’t zwart bakske” of een betaalterminal met verstand
Printen
Kopiëren
Scannen
Geen studenten- of docentenkaart?
Een stap-voor-stap instructie
Een virtuele portefeuille voor iedereen!
Om gebruik te maken van de nieuwe print-, kopie- en scanfaciliteiten van de Hogeschool Gent is het noodzakelijk om je virtuele portefeuille, gekoppeld aan je studenten-, docentenkaart van centen te voorzien. Dit kan je online doen via http://epurse.hogent.be of gewoon manueel via één van de twee opwaardeerautomaten binnen de Hogeschool Gent. Voor het online vullen van je portefeuille heb je naast je bankkaart ook je bankkaartlezertje en een abonnement internetbankieren nodig. Indien je dit niet hebt kan je dit bij de meeste banken gratis aanvragen.
Opwaardeerautomaten vind je in de BYB Schoonmeersen en in Mercator. Het is wel noodzakelijk om vooraf je kaart even in de betaalautomaat te stoppen.
Wat kost dat?
Zwart-wit kopiëren kost nog steeds 3 cent per A4. Wil je gebruik maken van de nagelnieuwe kleurenkopiemachines dan betaal je 30 cent per A4 kleurenkopie of –print. Voor de democratische prijs van 6 cent per A4 kan je deze kleurenmultifunctional ook gebruiken om zwart-wit kopijen en/of prints te maken. Heb je het niet voor al die papiertjes? Dan kan je vanaf nu op elk apparaat gratis scannen. De scans worden dan keurig afgeleverd in je mailbox.
“’t zwart bakske” of een betaalterminal met verstand
Wanneer je je studenten- of docentkaart in de betaalterminal stopt, dan neemt hij onmiddellijk al het geld uit je virtuele portefeuille. Na het printen en/of kopiëren stopt hij het geld, natuurlijk verminderd met de kost van je prints en of kopijen, terug in je virtuele portefeuille. Neem dus nooit zomaar je kaart uit de betaalterminal, maar doe telkens wat de betaalterminal vraagt en verwijder pas je kaart wanneer deze duidelijk zegt dat je dit mag doen.
Printen
Wanneer je een printopdracht van op één van de PC’s binnen het Hogent netwerk geeft, kan je telkens kiezen tussen twee printers. Neem de ‘COLOR’ als je iets wil afdrukken via de kleurenmultifunctional en selecteer de ‘3165’ als de goedkopere zwart-wit kopieermachine wil gebruiken. (een lijst van de gebruikte printerbenamingen vind je hier) Wanneer je opdracht volledig is doorgestuurd, kan je je studenten-, docentenkaart in de betaalterminal stoppen. Dit kan op gelijk welk apparaat dat overéénkomt met je selectie bij het doorsturen van je opdracht. Let wel, het is noodzakelijk dat je op de computer bent ingelogd met je gebruikersnaam en passwoord van de Hogeschool Gent, enkel dan kan de betaalterminal weten dat dit jouw printopdracht is.
Wil je een printopdracht van op je laptop geven, geen probleem. Via de ‘start’ knop van je windows besturingssysteem kies je ‘uitvoeren’. Na het intikken van volgende locatie: \\srvpr002.hogent.be\, krijg je een lijst van alle printers binnen de Hogeschool Gent. Kies de printer die je op je laptop wil installeren en maak een verbinding (rechts klikken).
Kopiëren
Na het invoeren van je studenten- of docentenkaart in één van de betaalterminals kan je kopiëren. Indien er ook documenten klaarstaan om af te drukken dien je met de STOP knop nee te antwoorden op de vraag of je wil printen, zo kan je naadloos overgaan tot kopiëren. Vergeet vooral niet na het kopiëren de instructies van de betaalterminal te volgen, zo zal je je kaart zeker niet te vroeg verwijderen.
Scannen
Aangezien dit volledig gratis is, hoef je hiervoor je studenten- , docentenkaart niet in de betaalterminal te stoppen. Het volstaat de optie scannen te selecteren. Wanneer je wil scannen van op de zwart-wit kopiemachine heb je het nummer van je studentenkaart nodig. Wil je met de kleurenmultifunctional aan de slag, dan voer je via het ‘touchscreen’ je emailadres manueel in.
Geen studenten- of docentenkaart?
Als externe gebruiker is het perfect mogelijk om de gratis scanfaciliteiten te gebruiken. Zo kan je achteraf zelf bepalen waar je documenten gaat afdrukken.
Een stap-voor-stap instructie voor het dagelijks gebruik van de kopieermultifunctionals vind je hier. Wil je alles weten over het epurse betaalsysteem, klik dan hier. Hoe je zwart-wit afdrukken kan maken met de kleurenmultifunctional leer je hier.
Labels:
(at)byb,
betalen,
epurse,
kopiëren,
printen,
scannen,
studentenkaart,
virtuele portefeuille
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Zeeg goed, maar hoe zit het voor Mac-gebruikers?
BeantwoordenVerwijderenHoe zit het dan voor de docenten?
BeantwoordenVerwijderenVoor de docenten werkt het systeem op dezelfde manier.
BeantwoordenVerwijderenWat betaling betreft, heeft elk departement een systeem uitgewerkt dat aangepast is aan de lokale situatie. Voor meer details kan je dus bij je eigen departement terecht.
Ik krijg enkel maar een foutmelding indien ik \\srvpr002.hogent.be\ probeer te openen (via VPN-verbinding)...
BeantwoordenVerwijderenhoi, als we in de les iets afdrukken (op printers in de klas) om af te geven aan de leerkracht, moeten wij daar voor betalen?
BeantwoordenVerwijderenOm het besturingssysteem te gebruiken (van een 3165) is het blijkbaar nodig je kaart in te voeren. Ook om te scannen, want anders kan je de optie gewoon niet selecteren...
BeantwoordenVerwijderenIs er een mogelijkheid of een menu waardoor de machine je kaart herkent en dus ook weet naar welk hogent-adres de scan gestuurd moet worden? De barcodenummer invoeren is immers moeilijk gezien je kaart in de betaalterminal zit...
En hoe zit het voor linuxgebruikers?
BeantwoordenVerwijderenZijn de oude papieren kaarten nog bruikbaar? En de oude plastieken kaarten voor kleurenprints?
Even ons licht opgestoken bij de dienst ICT. Daar verzekert men ons dat "de nieuwe server srvpr002 zijn zowel via de oude vpn als via de nieuwe vpn voor studenten bereikbaar is"
BeantwoordenVerwijderenDe eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat er vorige week wel 2 keer problemen geweest zijn met de nieuwe server.
De printers in de klassen maken geen deel uit van het nieuwe systeem. Daar verandert er dus niks.
BeantwoordenVerwijderenMet een 3165 is er inderdaad een probleem om te scannen. Om alles te activeren moet je studenten- of personeelskaart ingevoerd worden en dan kan je de barcode niet meer lezen. Met de nieuwe apparaten stelt dit probleem zich niet. Ofwel schrijf je je barcodenummer dus op ofwel neem je een nieuwe printer.
BeantwoordenVerwijderenVoor Linux- en Macgebruikers is er nog niet onmiddellijk een oplossing om de printers te installeren. Het probleem is gemeld en men is ermee bezig.
BeantwoordenVerwijderenTegoeden die op andere kaarten stonden, zullen overgezet worden op de studenten- of personeelskaart. Tijdelijk bestaat op elke campus wel nog de mogelijkheid om de papieren kaarten op te gebruiken.
Beste,
BeantwoordenVerwijderenIk werk op de hogeschool en wil graag een aantal kleurenprints maken op de kleurencopier van bib op campus schoonmeersen (gebouw D).
Ik ben ingelogd als personeel op het netwerk.
In geraak vanuit het hogent-netwerk niet op \\srvpr002.hogent.be\ op de juiste printer te kiezen. Er wordt opnieuw een log-in en paswoord gevraagd, maar mijn vaste gegevens worden niet aanvaard.
Hoe kan ik toch een verbinding maken met de kleurencopier vanop mijn werkplek?
Alvast bedankt,
stijn.goeminne@hogent.be
Beste Stijn
BeantwoordenVerwijderenJe inloggegevens moeten voorafgegaanworden door edu\ bijv. gebruikersnaam: edu\092568br paswoord: ******
Dan zou het moeten lukken.
De kleurencopier op de campus schoonmeersen gebouw d is dan SM-D-COLOR
"Met een 3165 is er inderdaad een probleem om te scannen. Om alles te activeren moet je studenten- of personeelskaart ingevoerd worden en dan kan je de barcode niet meer lezen. Met de nieuwe apparaten stelt dit probleem zich niet. Ofwel schrijf je je barcodenummer dus op ofwel neem je een nieuwe printer." Zou men aub daar een oplossing voor willen zoeken? alvast bedankt
BeantwoordenVerwijderenIk heb horen vallen dat je ook A3 kleurendruk kunt maken op school. Hoeveel kost zo'n papier dan?
BeantwoordenVerwijderenDat kost 0,6 euro per A3
BeantwoordenVerwijderen