woensdag 26 mei 2010

Nieuwe versie EndNote X3 beschikbaar

EndNote X3 is de nieuwe versie van het bibliografische programma voor het beheren van literatuurlijsten. De applicatie stelt je in staat referenties van belangrijke publicaties manueel of uit externe bronnen toe te voegen en te beheren. De referenties kunnen vervolgens als citaat of als bronnenlijst worden ingevoegd in een manuscript.
Door middel van een plug-in is EndNote eenvoudig te integreren met Microsoft Word. Bekijk de nieuwigheden van versie X3 in een verhelderende online demonstratie (8 min.) op de site van EndNote.

De Hogeschool Gent heeft een site licentie afgesloten wat betekent dat EndNote beschikbaar is voor studenten en personeel. Via het ebib portaal kan je EndNote direct gebruiken. Naast EndNote versie X3 staat ook nog de oude versie X2 geïnstalleerd.

Daarnaast kunnen personeelsleden van de Hogeschool Gent de software zelf thuis installeren. De software kan na registratie op de helpdesksite gedownload worden. Dit gaat als volgt: surf naar http://helpdesk.hogent.be/ en log onderaan links in met je Hogent account. Klik rechts op de map 'Bibliotheek' en vervolgens op 'aanvraag endnote software'. Vul kort je verzoek in (aanvraag EndNote) en klik op 'Registreren'.
Enkele minuten na de aanvraag wordt er een e-mail verstuurd met een tijdelijke link en instructies om de EndNote software te downloaden. Er is een Windows en Mac versie beschikbaar.

woensdag 19 mei 2010

BLOK@BYB


Blok...

Tijdens deze blokperiode organiseert de bibliotheek weer een collectieve blok. Dit betekent 444 blokplaatsen, in stilte en dit van woensdag 26 mei tot en met 25 juni in Bytes & Books campus Schoonmeersen. De normale openingsuren van de bibliotheek gelden ook dan (maandag - donderdag: 8u - 22u , vrijdag: 8u – 16.45 en zaterdag: 9u – 12u). Enkele spelregels: respecteer het gebouw en de stilte, ruim je afval op en laat je materiaal niet onbeheerd achter.

Met vragen en opmerkingen kan je steeds bij het bibliotheekpersoneel terecht. Of je stuurt ons een mailtje, bibschoonmeersen@hogent.be. Voor begeleiding en problemen met studeren, stress en faalangst kan je terecht bij Sovoreg, zorg@hogent.be. De dienst studieadvies en -begeleiding voorziet een vast permanentiemoment telkens op dinsdagvoormiddag, tussen 10u en 12u.

Liever niet op Schoonmeersen? Uiteraard kan je ook in je eigen campusbibliotheek terecht.


... en connect

Je kan ons volgen via de facebookgroep blok[a]byb. Join us, zouden wij zo zeggen. En maak je meteen ook vriend van Byb Schoonmeersen en Sovoreg op Facebook.

What’s up doc?

Iedereen kent het probleem van groepswerken: je hebt een bestandje waar je met verschillende personen aan wil werken. Het gaat van e-mail naar harde schijf naar usb en weer naar e-mail en wordt door iedereen een beetje aangepast. Vroeg of laat heb je zoveel verschillende versies dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Wat als je nu op één plaats met zijn allen aan hetzelfde bestand kan werken?

Hier komt Google Docs handig van pas. Het is een gratis dienst waarmee je online documenten kan aanmaken en bewaren. De voordelen zijn legio: je kan van overal aan je documenten, als je computer crasht ben je geen bestanden kwijt en je hebt geen aparte tekstverwerker, presentatieprogramma of spreadsheetprogramma nodig. Je kan ook heel gemakkelijk je bestanden met anderen delen en gelijktijdig met verschillende mensen aan hetzelfde document werken. Het nadeel is natuurlijk dat je wel een internetverbinding nodig hebt.



Hoe werkt het? Je gaat naar Google docs via de startpagina van Google (meer – documenten) of rechtstreeks via http://docs.google.com/. Log in met je Google account (die heb je natuurlijk al lang). Zit je in een Engelstalige versie, wijzig dan via Settings en Language de taal naar het Nederlands.




Links in de blauwe menubalk kun je via de knop Nieuw een nieuw document of een nieuwe map maken. Het document kan een tekst, een presentatie of een spreadsheet zijn. Je kan ook bestaande bestanden uploaden. Uiteraard via de knop Uploaden, gevolgd door Bladeren.


Eveneens links zie je een mappenstructuur die je zelf kan aanpassen door er nieuwe mappen aan toe te voegen, te verplaatsen of te verwijderen. Nieuwe bestanden komen in de map “Eigendom van mij” maar je sleept bestanden gewoon naar de gewenste map als je ze ergens anders wil parkeren.



Bestanden bewerken kan je op ongeveer dezelfde manier als in Word, Excel of Powerpoint. Je vindt de opdrachten in de menubalk bovenaan en daaronder een knoppenbalk voor veelgebruikte functies. Als je klaar bent met je document, kun je rechts bovenaan kiezen voor Delen of Opslaan. Kies je voor Delen dan heb je opnieuw een aantal mogelijkheden: je kan het bestand online delen met andere mensen, die je daartoe via e-mail uitnodigt. Je kan ze uitnodigen als bijdragers of als kijkers. Kijkers kunnen niets wijzigen. Bijdragers moeten zich ook eerst aanmelden met een Google account.




Je kan het bestand ook als bijlage met een e-mailbericht meezenden of je kan het publiceren als webpagina. Als je het deelt met anderen, die er ook wijzigingen hebben aan toegevoegd, kan je het bericht verzenden naar bijdragers. Die weten dan onmiddellijk dat ook jij je steentje hebt bijgedragen.



Vanuit het hoofdmenu kan je ook een aantal functies toepassen via de knop “Meer acties”. De opties spreken voor zich.

Geen wolkje aan de lucht

Toen Barack Obama zijn eerste speeches gaf, was het een hype. Alle woorden werden in een wolk gezet. Woorden die meer voorkwamen werden groter afgebeeld. Al snel werd duidelijk dat Change de campagne zou domineren.

Een eigen cloud maken van je scriptie, cursus, presentatie,... ? Het kan. De mogelijkheden zijn legio. Wat dacht je hiervan?


Op http://www.wordle.net maak je in een handomdraai zelf je wolkje. Kleur, lay out en lettertype beslis je zelf.

Liever geen wolk maar een beer, een bekende kop, ... Op http://www.tagxedo.com kan het nadat je een stukje software geïnstalleerd hebt.

Op http://www.makecloud.com maak je ook een tagcloud met de code die je kan plakken in je website.

Nog eentje om het af te leren. http://tagcrowd.com In 2 seconden krijg ik een cloud. De code komt er netjes bij, even plakken in de blog en hop:


created at TagCrowd.com


Catalogoogle

Nauwelijks enkele jaren geleden dacht men dat Google zo geweldig was dat het wel eventjes de bibliotheken uit de markt zou duwen. Ondertussen weten we dat dat niet zo is. Google is gewoon uitgegroeid tot een medestander in de informatiemaatschappij. Een medestander met wie ook de byb van de HoGent samenwerkt. Wat Google Books voor jou kan doen, legden we vroeger hier al uit. Wat er gebeurt als je Google books met onze catalogus kruist, zie je hier.



Een mooie toegevoegde waarde voor de catalogus. Het systeem is nochtans vrij simpel. Op basis van de ISBN informatie wordt er in Google Books naar informatie gezocht over dit werk. Indien er informatie voorhanden is, wordt die getoond door middel van een verwijzing (more @ Google Books) en eventueel een thumbnail van de boekomslag.

I-pad in aantocht!

Begin de zomervakantie dit jaar best met een stormachtig bezoek aan je favoriete computershop. Er valt namelijk iets uitzonderlijks te rapen: een I-pad. Apple kon er al 1.5 miljoen stuks slijten in Amerika en nu de officiële paddentrek hier voorbij is, wordt het tijd om hem ook bij ons te lanceren. Vanaf juli is dit toestel (voor alle duidelijkheid: het is geen telefoon of computer, maar iets er net tussenin) bij ons te koop. Een handig draagbaar touchscreen scherm waarmee je lekker het internet op kan of een e-book kan lezen, daar zaten we collectief op te wachten!

Voor alle duidelijkheid: wij proberen er eentje te strikken en delen in september onze I-pad ervaring met al wie het lezen wil.

In een hoekje met een digitaal boekje

Om een goeie roman te vinden, moet je niet onmiddellijk in de catalogus van de HoGent zijn. Dat geven we ootmoedig toe, maar met de vakantie in aantocht willen we jullie dit toch meegeven.

Het Vlaamse Bibnet sloot een akkoord met De Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL) om een paar duizend boeken gratis online aanbieden. Het gaat vooral om boeken die in het ‘open domein' zitten. Dat wil zeggen dat ze gratis beschikbaar zijn. Voor recente titels waarop nog auteursrecht rust, probeert DBNL met schrijvers en uitgeverijen overeenkomsten te sluiten om het boek toch gratis online te zetten. Het goede nieuws is dat ze die toelating meestal krijgen. Er is namelijk geen indicatie dat een digitale beschikbaarheid de boekenverkoop tegengaat. Integendeel, zelfs. Lezers gaan na online consultatie soms over tot de aanschaf.

Wat Bibnet op zijn site doet, is dat aanbod in verband brengen met de fysieke collectie. Stel dat iemand op zoek is naar een boek, en het is in zijn bibliotheek niet beschikbaar, dan is het misschien digitaal consulteerbaar.

Je vindt alles terug op http://www.dbnl.org/, maar ook op de zoekpagina van de openbare bibliotheken vind je de gedigitaliseerde boeken netjes terug in de resultaten.



De link naar de full text, gaat naar de website van DBNL, waar je een link vindt naar de volledige tekst van elk hoofdstuk en je bovendien de pdf kunt downloaden.

Voor slechts 1 euro

Kijk eens naar http://www.yindo.nl/.

Dit is een online bibliotheek én een webwinkel.

Het draait allemaal rond boeken. Niet alleen papieren boeken en printing on demand , maar ook e-books. Op Yindo kan je ze lezen, lenen, kopen en downloaden.

Een digitaal boek lenen kan al voor slechts 1 euro. Boeken die je hebt geleend verschijnen op je persoonlijke boekenplankje. Zo kun je vanaf elke computer met internettoegang je geleende boeken lezen, bladwijzers toevoegen, pagina's afdrukken en zoeken in de volledige tekst van het boek.

Je kunt er ook een digitaal boek kopen. Het boek komt dan permanent op je boekenplank te staan. Het vervalt niet na een maand en je hoeft het nooit meer opnieuw te lenen.

De digitale boeken op deze website zijn te verdelen in twee soorten: Yindo-boeken en e-books:

Yindo-boeken zijn digitale kopieën van reguliere boeken met behoud van kleur, afbeeldingen, tabellen en lettertypen. Met de Yindo-reader zijn dit soort boeken in detail te bekijken. Om ze te kunnen lezen heb je een browser met Silverlight en toegang tot internet nodig.

E-books zijn downloadbare bestanden, vaak in de indelingen .prc (Mobipocket), .epub of .pdf. Je kunt deze op je e-reader bekijken, of in een speciale e-boekapplicatie (zoals Calibre). Commerciële uitgaven zijn middels DRM vaak beschermd tegen kopiëren. E-boeken in het formaat .epub of .prc kennen slechts een beperkte opmaak; dit maakt ze geschikt voor e-bookreaders en bepaalde soorten boeken, zoals romans en literatuur.


PLUS april 2010

Ontdek hier de aanwinsten uit de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.


Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst

Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Academie
Bibliotheek Vesalius
Bibliotheek Veto
Bibliotheek Conservatorium




Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!

Ome-R