zondag 28 maart 2010

Digitalisering scripties

Hogeschool Gent maakt vanaf nu nóg meer werk van het digitaal verzamelen en ontsluiten van haar scripties. Studenten van bijna alle departementen zijn verplicht om zelf hun scriptie op te laden via de website http://scriptie.hogent.be/.

Deze online applicatie is eenvoudig en gebruiksvriendelijk. Eerst maak je een scriptiefiche aan. Vervolgens kan je je scriptie (in pdf-formaat) uploaden. Bijlagen kunnen apart opgeladen worden. Op de site vind je ook een handleiding waarin deze procedure nog eens stap voor stap wordt uitgelegd.

Al deze eindwerken worden daarna aan de bibliotheekcatalogus toegevoegd. Ze zullen dus voor iedereen opzoekbaar en raadpleegbaar zijn. Vanuit de beschrijving in de bibliotheekcatalogus, kan je meteen doorklikken naar het volledige document. Op de campussen gaat dit vanzelf. Als je de scripties van thuis uit fulltext wil raadplegen, heb je een vpn-verbinding nodig.

In de catalogus van de hogeschool kan je gericht zoeken naar eindwerken. Dit kan door de optie ‘thesissen’ te selecteren in het zoekveld ‘documenttype’. Wanneer je geen documenttype selecteert, worden de thesissen toch meegenomen in iedere zoekactie. Je vindt de eindwerken dan terug tussen alle andere documenten (boeken, tijdschriften, ebooks ...) in het zoekresultaat.

Oscar voor beste filmpje in PowerPoint

Je kent het fenomeen. Je hebt een mooie PowerPoint ter ondersteuning van je les of je project. Om het echt af te maken, zou je er een filmpje willen instoppen. Maar hoe doe je dat?

Een filmpje toevoegen dat je op je harde schijf staan hebt, is echt een makkie. Invoegen, film, film uit bestand en klaar is Kees. Pas op. Niet alle bestanden zijn compatibel met Microsoft PowerPoint. Concreet betekent dit dat je een .asf, een .avi-, een mpg-, een mpeg- of een wmv-filmpje moet toevoegen.



Natuurlijk heb je de meeste filmpjes niet op je harde schijf staan en heb je ook niet altijd zin om het binnen te halen via bijv. zamzar. Daarover hadden we trouwens al eens een bijdrage op deze blog. Hoe krijg je die dan mooi ingewerkt in je presentatie? Ook dat is eenvoudig... als je het weet. Op Youtube vonden we onderstaande instructie die 4'45" duurt en je alles toont wat je weten moet.



Wel even aan denken. Je moet online zijn.

Boeken zoeken met Google Books

Heb je net een e-bookreader gekocht en geen cent meer over om een boek te kopen? Dan is Google Books de oplossing.
Google heeft het plan opgevat om een gigantische digitale bibliotheek ter beschikking te stellen door op grote schaal bestaande boeken in te scannen. “Wat met de auteursrechten?” hoor ik je denken. Daarvoor heeft Google een overeenkomst afgesloten met de Author’s Guild (Amerikaanse schrijversbond) en de American Association of Publishers (Amerikaanse uitgeversvereniging). Dit was de Google Settlement die gold voor alle, niet meer in de handel te verkrijgen, in de V.S. verschenen boeken.
Uiteraard leidde dit tot problemen (lees: rechtszaken) in verband met Europese boeken die in Amerika werden uitgebracht. In Europa moet een auteur namelijk zelf toestemming geven, en niet een overkoepelende organisatie.
Ondanks dit gekissebis blijven er nog genoeg boeken over om op je e-reader of je computerscherm te lezen. Surf naar “http://books.google.be/” en tik de naam van je favoriete auteur of de titel van een boek in. Blader naar hartelust in het onderwerpoverzicht links op je scherm. Je krijgt een lijstje met naast elk boek in het groen “volledige weergave” of in het rood “gedeeltelijke weergave”. Vink je bij “weergeven” “alleen volledige weergave” aan, dan heb je geen last meer van die halve boeken. Je vindt zelfs gemakkelijk Nederlandstalige boeken. Zoals bij alle Googleschermen, kan je ook hier “geavanceerd zoeken”, op ISBN-nummer bijvoorbeeld.
Lees je toch liever de papieren versie? Dan vind je bij elk boek een overzicht van de vindplaatsen: bibliotheken, boekhandelaars (al dan niet on-line) en uitgevers. Ook recensies door andere lezers (al hebben sommigen een eigen idee van wat een recensie is) worden opgenomen.




Je kan je boeken ook opslaan in je eigen “bibliotheek” als je een eigen Google-account hebt. Heb je die nog niet, maak er dan als de bliksem één aan. Hij kan je bij meerdere Googlefuncties van dienst zijn.

VPN en 64-bit: the sequel

In een vorige post hadden we het al aangekondigd. VPN is er nu ook voor de 64-bitters. Wie een 64-bitcomputer heeft en thuis ten volle gebruik wil maken van alle mogelijkheden die de byb aanbiedt, hoeft niet langer te treuren. Wie nu doorklikt van op de bibsite naar thuisgebruik komt op een aangepaste pagina terecht. Daar kan je kiezen voor 32- of 64-bit.

Voor HoGent-personeel is een identieke oplossing in de maak. Na de paasvakantie wordt die ook actief.



Het wachten op de oplossing levert ook een bonus op. De installatie is nl. een stuk makkelijker dan die voor 32-bit.

Body and Soul

De grootste rommel en de mooiste pareltjes vind je op het net. De byb diepte voor u een pareltje op. The human body toont je alle kanten van het menselijke lichaam.

Met bodysmart ga je werkelijk tot op het bot! Laag voor laag van het lichaam wordt bloot gelegd. Alles kan uitgeprint, zelfs een korte test behoort tot de mogelijkheden.



Kies zelf je hoofdstuk en maak multiple choice-, drag-and-dropoefeningen,... rond een bepaald thema. Allemaal in een erg aangename vormgeving. Neem beslist eens een kijkje.

Meesterwerk uit 1615


Dit meesterwerk uit 1615 heeft als titel: Syntagma musicum; ex veterum et recentiorum.
De auteur, Michael Praetorius (1572-1621), was componist, organist, kapelmeester, muziektheoreticus en studeerde ook filosofie en theologie. Syntagma musicum (1615-1620) is een uiterst belangrijk muziektraktaat dat in drie delen handelt over de religieuze muziek (1), de muziekinstrumenten (2), de muziekterminologie en de muziekpraktijk (3).



Dit uitzonderlijke werk maakt deel uit van onze Conservatorium bibliotheek.

PLUS februari 2010

Ontdek hier de aanwinsten uit de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.


Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst

Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Academie
Bibliotheek Conservatorium
Bibliotheek Vesalius



Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!

Middeleeuwse helpdesk voor boekwormpjes!

woensdag 3 maart 2010

Tekening byb KASK in MIAT

Wist je dat de byb op KASK ook een prachtig tekenarchief beheert. Een prachtexemplaar uit de collectie van dat tekenarchief kan je momenteel nog tot 25 april bewonderen in de overzichtstentoonstelling Armand Heins (MIAT).

In 1867 schreef Armand Heins zich als 11-jarige in aan het KASK. Hij studeerde er tot 1878. Hij groeide uit tot één van de bekende Gentse kunstenaars die een grote invloed had op het culturele gebeuren in Gent. Hij was ook één van de grote bezielers uit de beginperiode van het Design Museum Gent. Deze kunstenaar maakte honderden litho’s, talrijke etsen en duizenden tekeningen van hoekjes en tafereeltjes. Hij beheerste als geen ander de ets- en steendruktechniek. Heins was ook een geboren tekenaar. Deze tentoonstelling leidt je rond in het atelier van Armand Heins. In het prentenkabinet zal je overrompeld worden door zijn omvangrijke werk.

Voor deze tentoonstelling vroeg het MIAT aan Sander Van Raemdonck (master Grafisch Ontwerp, atelier grafiek) om zich te laten inspireren door de kunstenaar Armand Heins.


Het resultaat mag er zijn: een opvallend hedendaags kunstwerk; een bijzonder contrast tussen twee generaties.

Wanneer: 21.11.09 t/m 25.04.10.
Waar: MIAT: Museum voor Industriële Archeologie en Textiel, Minnemeers 9, 9000 Gent
Meer info: www.miat.gent.be