maandag 26 april 2010
o wat blinkt daar?
In heel wat BYB's kan je sinds kort nog beter "computeren". De vaak verouderde terminals werden vervangen door blinkende computers waar je nu breed glimlachend de nieuwste internet hypes kan consumeren. Natuurlijk verzetten deze vernieuwde machines ook probleemloos het betere opzoekwerk en leveren ze al even geruisloos je favoriete taken in ware Office-stijl. M.a.w. al wat een student wenst, wat moet dat nog méér zijn?
On line reserveren
Heb je van thuis uit een boek gereserveerd dat nog in de rekken van de bib staat, dan kan het 1 week niet meer uitgeleend worden door iemand anders. Als je het komt afhalen in de bib, zal je in sommige bibliotheken het boek eerst moeten zoeken op het rek.
Een goed eindwerk?
Naast rechtstreekse betrokkenen (studenten, docenten, onderzoekers, …) hebben ook derden (alle potentiële geïnteresseerden) er baat bij om over reeds geschreven eindwerken te beschikken. Het zijn bronnen van informatie, literatuurlijsten, suggesties voor verder onderzoek… Ze kunnen dus fungeren als informatiebron, referentie en voorbeeld.
Maar waar zitten al die eindwerken?
In het verleden werden eindwerken enkel op papier ingediend. Tegenwoordig wordt er meestal (enkel of ook) een digitale versie gevraagd. Dit heeft fijne gevolgen, ook voor de terugvindbaarheid van eindwerken: ze zijn steeds vaker digitaal en online beschikbaar.
Helaas is er niet één pool van alle digitale (bijvoorbeeld Nederlandstalige) eindwerken (Stel je voor!). Veel onderwijsinstellingen hebben een aparte databank voor hun eigen eindwerken en publicaties (een institutional repository) en/of ontsluiten ze via de eigen digitale bibliotheek. Het loont dus de moeite om per onderwijsinstelling na te gaan, waar en hoe zij hun digitale eindwerken beschikbaar stellen.
Daarnaast zijn er ook instellingsoverschrijdende initiatieven ontstaan, om digitale eindwerken dichter bij het publiek te brengen. Een mooi overzicht van deze (binnen- en buitenlandse) online eindwerkdatabanken vind je op de website van de Vlaamse Scriptieprijs. Zeer de moeite zijn ook HBO kennisbank, Narcis en OpenThesis.org.
Uiteraard blijft het aan de lezer zelf om de bruikbaarheid en kwaliteit van ieder afzonderlijk werkstuk kritisch te beoordelen.
Sterren op de lesvloer
Sinds kort publiceren ook de KATHO en de TU Delft lessen, leermiddelen, studiematerialen en onderzoeksresultaten op het platform. Het goede nieuws is wel dat momenteel alles gratis gedownload kan worden. 250 000 colleges en presentaties kan je nu al vinden op iTunes U.
Maar ook YouTube zit niet stil. You Tube Edu heet het kleine zusje. Het beeld is niet altijd even scherp, de spreker niet altijd even meeslepend, maar de trend is gezet en wie informatie zoekt, zal er zeker zijn gading vinden.
Browser op maat
Je installeert enkele add-ons en kunt aan de slag.
Enkele voorbeelden:
Smarterfox (voor FireFox): wanneer je een woord selecteert, krijg je extra informatie en icoontjes om door te klikken naar Wikipedia, Google of OneRiot (realtime websearch)
Nog krachtiger add-on in FireFox of Google Chrome: Hyperwords
Wil je nog meer hierover weten, lees dit artikel
Gratis, wree wijs, lesmateriaal op Wikiwijs
Kortom, heb je leermateriaal over een bepaald onderwerp of vak gemaakt en wil je dit delen, zoek je leermateriaal dat aansluit bij specifieke leerdoelen of wil je gewoon bruikbare tips die jouw lessen nóg boeiender maken? Volg dan de ontwikkelingen op Wikiwijs.
Waarom Wikiwijs?
Er bestaan al verschillende initiatieven van leraren en lerarencommunity’s die leermateriaal beschikbaar stellen op internet. Wikiwijs sluit aan bij deze initiatieven, ondersteunt ze en maakt ze beter vindbaar.
Bovendien is wikiwijs een vlotte, dynamische website: een mash-up van (en met links naar) social software, databanken, overlegplatforms, discussiefora, netwerken, alerts, RSS ...
Op dit moment wordt Wikiwijs nog volop vormgegeven. De bedoeling is dat Wikiwijs vanaf het nieuwe schooljaar 2010-2011 op punt staat en als bron van leermateriaal gebruikt kan worden, van basisonderwijs tot universitair onderwijs.
Collectie SBOV van HABE
Het is met enige trots dat de byb Schoonmeersen de collectie SBOV van het departement HABE in haar rekken kan opnemen. De operatie is nog niet volledig afgerond, maar het is de bedoeling in de komende maanden, de meer dan 400 boeken tellende collectie te ontsluiten via de HoGent-catalogus.
SBOV zei u? Wel, in 2001 gaf de Vlaamse overheid aan het consortium van K.U.Leuven (Instituut voor de Overheid), Universiteit Antwerpen (Onderzoeksgroep Management en Bestuur), Universiteit Gent (Onderzoeksgroep sociaal-wetenschappelijke methodologie) en Hogeschool Gent (Departement Handelswetenschappen en Bestuurskunde)een erkenning om als steunpunt voor beleidsrelevant onderzoek ‘Steunpunt Bestuurlijke Organisatie Vlaanderen’ (SBOV)te fungeren. Een erkenning die verlengd werd tot 2011.
In het onderzoeksprogramma 2007-2011 wordt er gewerkt rond 4 clusters:
- Cluster innoverende beleids-, beheers- en financiële cycli
- Cluster HRM en veranderingsmanagement
- Cluster sturing in netwerken van overheid, non-profit en bedrijf
- Cluster vernieuwde relaties burger en bestuur
PLUS maart 2010
Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst
Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Academie
Bibliotheek Vesalius
Bibliotheek Veto
Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!
donderdag 22 april 2010
Open dag Bytes & Books Schoonmeersen
Tijdens de opendeurdag op zaterdag 24 april vindt er in Bytes & Books (Campus Schoonmeersen) een boekenbeurs plaats. En dit tussen 10u en 17u. Alle geïnteresseerden zijn welkom!
Er zullen recente publicaties kunnen ingekeken worden die relevant zijn voor de departementen bedrijfsinformatie, handelswetenschappen en bestuurskunde, industriële wetenschappen, technologie, biowetenschappen en landschapstechnologie en sociaal-agogisch werk.
Volgende uitgeverijen zullen aanwezig zijn: Acco, Academia Press, De Boeck, Intersentia, IntertaaL, Die Keure, Larcier, Nelissen, Pearson Education en Plantyn.
Volg een rondleiding
We organiseren die dag ook rondleidingen in Bytes & Books. Deze starten telkens om 11u, 12u, 13u, 14u en 15u. Er wordt verzameld aan het onthaal van gebouw B. Vooraf inschrijven is niet nodig.