donderdag 17 december 2009

2 0 1 0


Tijdens de kerstvakantie doen we de boeken even toe. We zijn er terug op 4 januari.

We wensen jullie alvast een jaar met alle letters van het alfabet: een erg hippe amulet, een onschatbaar bankbiljet ,een sexy corselet, een drietrapsraket, een niet te lastig examenpakket, een studentvriendelijke financieringswet, een onmisbaar gadget ,een sterke houder voor een hangtet, nimmer weerbarstig wireless internet, een toegenomen jaaromzet, een lekkere malse kotelet, geen lange rij aan het loket, een Zwitsers dorp met een minaret, een tijdig geleverd noodpakket, een goed gebakken omelet, een splinternieuwe pannenset, een betere quodlibet dan dit, een spotgoedkoop reisbiljet , een aantrekkelijk silhouet, een nog snellere turbojet, een volledige uitzet,een vleeskroket of toch maar visfilet, een oogstrelend waterballet, xserveer je een ontbijtbuffet, noordpoolsgewijze yspret, het langverwachte zweefvliegbrevet.

Het biebteam

donderdag 10 december 2009

BYB Ledeganck is ontploft!

... of zo zag het er het laatste halfjaar soms uit. 350 dozen vol boeken, een karrevracht nieuwe rekken en een extra portie uithouding en overgave voor alle medewerkers, maar het resultaat mag er zijn. BYB Ledeganck beschikt nu over een collectie pedagogische boeken, onderwijsmethodes en didactische handleidingen waar elk mens met een greintje onderwijsbloed in de aderen gaat van glimmen.

Door het afsluiten van een convenant tussen Stad Gent en de Hogeschool Gent, werden alle boeken die vroeger werden aangeboden in het informatiecentrum van de Pedagogische Begeleidingsdienst van het Stad Gent (PBD, voor de kenners) verhuisd naar het departement Lerarenopleiding van de Hogeschool Gent. De integratie van deze uitzonderlijke collectie in de véél geprezen bibliotheek van de Lerarenopleiding, wordt in januari 2010 afgerond. Dit gebeurt samen met de overschakeling op het RFID uitleensysteem. Daarmee krijgt BYB Ledeganck na Schoonmeersen als tweede BYB een zelfuitleenbalie.

Steek vanaf eind januari even je neus binnen in BYB Ledeganck en al wat je hier leest zal zich voor je openbaren! De eerste drie bezoekers met uiterlijke openbaringsverschijnselen krijgen alvast een oprechte knuffel.

Tot dan!

Animatie in je les

Weet je nog, toen je zelf student was? In sommige lessen was het, zelfs met de hulp van een baseballbat, nauwelijks mogelijk om wakker te blijven. Gelukkig levert de technologie tegenwoordig de toeters en bellen die de aandachtsspanne van een student moeten verlengen. Op die kar springt Animated Explanations. Ze maken erg professionele filmpjes rond verschillende thema's: gezondheid, technologie, software, hardware&netwerken, hobby, geld&werk. Natuurlijk willen ze daar een cent mee verdienen, maar heel wat didactische filmpjes staan gratis online.

Voorbeeldje bekijken? Hoe werkt het hart? In 6 seconden laad je het filmpje op. Daarna sluit je even de pop-up en kan je de binnenkant van het hart bekijken, de kleppen, de bloedstroom,...

Hoe werkt het hart? - Animated Explanations

WolframAlpha, Bing, Google squared. Wie kan er nog aan uit?

De jongste maanden werden er een aantal nieuwe zoekmachines op de markt gegooid. We maken voor jullie een kort overzichtje met enkele belangrijke kenmerken.

WolframAlpha: is geen traditionele zoekmachine, ze noemen zichzelf een "computional knowledge engine". Deze tool probeert een antwoord te bieden op feitelijke vragen. De resultaten worden weergegeven in een tabel en bevat vooral grafieken, kaarten, feiten en tabellen.



BING: is een traditionele zoekmachine van Microsoft. Het is de opvolger van Live.com en vergelijkbaar met Google. Microsoft is van plan om WolframAlpha te integreren in Bing.

Google Squared: wil ook tastbare feiten vergelijken en is dus eerder vergelijkbaar met WolframAlpha. De gegevens van Google squared komen rechtstreeks van het net, hierdoor heb je zicht op de bronnen. Dit is niet zo bij WolframAlpha.
Bij enkele kleine tests was het resultaat dikwijls onoverzichtelijk en leverde soms zeer onbetrouwbare informatie op.

Geen zin in spam of liever ham?

Iedereen die een mailbox heeft, vindt daar regelmatig spam in. Spam zijn e-mails, meestal met een reclameboodschap, waar je niet om gevraagd hebt en die je eigenlijk niet wil ontvangen ook. Ze zijn gemakkelijk te herkennen omdat dezelfde mail naar duizenden ontvangers tegelijk werd verzonden. Meestal zijn ze ook onschadelijk, maar het kost de ontvanger natuurlijk wat tijd om ze te verwijderen, en hoe meer spam, hoe meer tijdverlies. De naam Spam komt uit een sketch van Monty Python waarmee ze ingingen tegen een verbod op sluikreclame, maar is ook nog steeds een merknaam voor ingeblikt vlees. Vandaar de verwijzing naar een nieuwe term: ham. Hiermee wordt dan ongevraagde, maar toch interessante e-mail bedoeld (vlees van een betere kwaliteit).


Wat kun je doen tegen spam? Op nationaal en internationaal niveau worden al maatregelen getroffen om spam te beboeten, maar ook op je eigen pc kan je je tegen spam verdedigen. Gooi bijvoorbeeld je e-mailadres niet op het net te grabbel. Of vermom je e-mailadres door het @-teken te vervangen door AT. Stuur e-mails niet zomaar terug naar “Allen beantwoorden” maar stuur hem naar jezelf en zet de ontvangers in BCC (blind carbon copy) zodat die onzichtbaar zijn voor mailadreszoekers. Nog een goede tip: ga nooit in op spammail, zelfs niet om je kwaad te maken. Dan weten ze immers dat je e-mailadres wel degelijk gebruikt wordt en krijg je nog meer spam in je bus.

Een spamfilter kan ook helpen (maar geen mirakels doen). De meeste e-mailprogramma’s, zoals Outlook, bevatten nu ingebouwde spamfilters, maar ook providers en mailservers (die van HoGent bijvoorbeeld) maken er gebruik van. De spammails worden hiermee niet echt tegengehouden, maar worden automatisch in een afzonderlijke map opgeslagen of krijgen de vermelding “possible spam” (of iets dergelijks) in de onderwerpsregel.

Loopt het echt de spuigaten uit, dan kan je de spammer rapporteren op e-cops, het Belgisch overheidsmeldpunt voor internetmisbruik.

een BYB kerstman voor iedereen!

In deze tijden van gevulde kalkoenen en weerbarstige dennen worden we op het internet te pas en te onpas geconfronteerd met leuke kerstgadgets. Omdat de BYBredactie van nature met een kerstbal in de maag heeft, doen we hier natuurlijk keihard aan mee. Hieronder vind je alvast drie exclusieve BYB kerstkaartjes ... rechts klikken/opslaan als en versturen maar!











Lijstjestijd: Top 10 van buitenbeentjes uit onze collecties




Stiff : the curious lives of human cadavers/ Mary Roach. - New York : W.W. Norton, 2003
Journaliste Mary Roach vertelt op een meeslepende en bij wijlen hilarische manier over het lot van het menselijk lijk dat gedurende 2000 jaar betrokken is bij allerlei wetenschappelijke ondernemingen.
Bij elke nieuwe chirurgische procedure van harttransplantaties tot genderchirurgie schrijven de kadavers samen met het chirurgenkorps geschiedenis.
Zo hebben zij als eerste de Franse Guillotine getest, gingen zij mee met de NASA Space Shuttle en zijn zij opgeofferd in een Parijs laboratorium om de authenticiteit van de lijkwade van Turijn te testen. Te vinden in VESA





Grand inventaire du genie français en 365 objects / Jérôme Duhamel. – Paris : Michel, 1990
Een leuke geïllustreerde inventaris van voorwerpen die “la France éternelle” uitmaken, tal van “uitvindingen” die een alternatieve Franse geschiedenis vormen: la guillotine, le bidet, la barbe à papa, la D.S. Citroën, l’eau de Javel, les bretelles, enz. Te vinden in VETO





Yoga achter het bureau / Annette Kho. - Alphen aan den Rijn : Kluwer, 2007
Yoga houdt uw lichaam en geest gezond, alert en ontspannen. U kunt de oefeningen uit het boek direct toepassen, zelfs als u achter uw bureau zit. Denk bijvoorbeeld aan het direct aanpakken van stress, het voorbereiden en geven van presentaties, de middagdip te lijf te gaan, uw kalmte bewaren in lastige situaties en uzelf beter ontspannen. Bovendien neemt uw concentratie toe als u yogaoefeningen doet, waardoor u productiever gaat werken. Vanzelfsprekend voorkomt u met yoga ook RSI-klachten, rugproblemen en andere werkgerelateerde ongemakken. Rijkelijk geïllustreerd met sprekende foto’s. Te vinden in BEST.





1517-1585 Crvydt-boeck Remberti Dodonæi, volghens sijne laetste verbeteringhe: met biivoeghsels achter elck capitel, uyt verscheyden cruydt-beschrijvers. Item, in't laetste een beschrijvinghe vande Indiaensche ghewassen, meest ghetrocken uyt de schriften van Carolvs Clvsivs.exemplaar buiten reeks. - Kruishoutem : Emka, 1979
8 kg weegt het Cruydt - boek van Rembert Dodoens (1554) en het bevat ruim 1500 pagina’s “In den welcken die gheheele historie , dat es Tgheslacht , tfatsoen , naem , natuere , cracht ende werckinghe van den Cruyden verclaert es”. Rembertus Dodonaeys was omstreeks 1541 stadsdokter in Mechelen en van 1575 tot 1578 lijfarts van de keizer van Wenen. Vandaag is de autoriteit van Dodoens nog steeds erkend in de medische wereld. In het boek vindt u alles over o.a. ‘geneeskrachtige wortelen en purgerende , dodelijke en welriekende kruiden.’ Naast de prachtige afbeeldingen van de planten worden ook de “Nederduytsche naemen der cruyden” meegegeven, allen opzoekbaar in aparte inhoudstafels. Benieuwd hoe die peterselie ook al weer klonk in het Nederduits, het Hoogduits of het Grieks? Digitaal kan je een kijkje nemen op: http://leesmaar.nl/cruijdeboeck/index.htm. Een facsimile uitgave van dit lijvige werk vind je terug in de bibliotheek van MELLE.





ABC 3D is één van de leukste en vernieuwenste pop-up boekjes te wereld. Op een speelse manier leer je elke letter van het alfabet ontdekken.
Te ontdekken in LERA.





Dictionnaire des langues imaginaires / Paolo Albani & Berlinghiero Buonarroti. – Paris : Les Belles Lettres, 2001
Een zeer uitgebreide encyclopedie die een beeld geeft van de vele honderden talen die mensen zelf uitgevonden hebben. Een geheel dat getuigt van een soms buitensporige fantasie. Constructies van kunstenaars (Joyce, Lewis Carroll o.m.), cryptische geheime talen in religieus verband, talen door kinderen uitgevonden, enz. enz. Te vinden in VETO







België - Zwitserland: Ollekebollekes /Paul Ilegems, Drs. P. - Antwerpen : Manteau,2006
Drs. P & Paul Ilegems voerden jarenlang een correspondentie in ollekebollekes. Geen bestemming of vergezicht ter wereld of zij hebben er elkaar een prentbriefkaart van gestuurd met tekst. In België-Zwitserland brengen ze de hoogtepunten uit hun correspondentie samen in 80 ollekebollekes met passende foto. Te vinden in BEST.




Encyclopedia of junk food and fast food / A.F. Smith.- Westport Connecticut : Greenwood Press, 2006
De auteur bracht in 1955 voor het eerst een bezoek aan McDonald’s. Dit gebeuren ligt aan de basis van zijn levenslange fascinatie voor junk food en fast food.
50 jaar geleden kondigde McDonald’s met trots aan dat men 1 miljoen hamburgers had verkocht. In januari 2006 is er sprake van over de 99 biljoen verkochte hamburgers.
Het referentiewerk “Encyclopedia of junk food and fast food” beschrijft op een uitgebalanceerde manier het ontstaan, de historiek en de effecten van dit “voedingsfenomeen” op de Verenigde Staten en de rest van de wereld. Te vinden in VESA





Eccentric Gardens/ Owen, Jane. - London : Pavilion, 1990
Eccentric Gardens is een ode aan twee roemrijke Engelse tradities: tuinieren en excentriciteit. De auteur Jane Owen, doorkruiste Engeland en heeft in haar boek een buitengewone variëteit aan excentrieke tuinen samengebracht. Éen van de meest gekke voorbeelden is die van Clifford Davis, uit Lancashire. Het hele jaar door kleur in de tuin is een ideaal waar velen naar streven maar dat weinigen bereiken. Clifford heeft de oplossing gevonden, zij het door een onconventionele methode: elke inch van zijn tuin is gemaakt uit plastiek, beton of hout. Enkele jaren geleden, toen de lente langer uitbleef dan normaal, schoot zijn synthetische tuin wortel. Om wat kleur te brengen zette hij enkele plastieken madeliefjes in de potten en daarna groeide de tuin haast op organische wijze verder. De final touch zijn de twee vijvers met écht water. De rubbereendjes dobberen gezellig rond op de zachte golfjes, veilig voor de hond van geel beton. In het boek kan je verder lezen over Clifford en vele andere licht getikte tuinarchitecten die, vaak met heel weinig geld, een heerlijk koppige en creatieve traditie in stand helpen houden. Te vinden in de bibliotheek MELLE.





De grote race.../ Nicholas Allan. - Amsterdam : Ploegsma, 2004
De grote race is een prentenboek waarin kinderen vanaf drie jaar op een wel heel leuke manier worden voorgelicht. De illustrator Nicholas Allen noemt het voorlichting met een knipoog en onderstaande korte inhoud kan dit enkel bevestigen! "Willie kan supersnel zwemmen, en dat is erg handig als je een zaadcel bent. Helaas is hij minder goed in rekenen. Als de meester Willie vraagt hoeveel zaadcellen hij straks moet verslaan als er dertig miljoen deelnemers zijn, moet Willie het antwoord schuldig blijven. Gelukkig hoeft hij tijdens de grote race zijn mededingers niet te tellen. Hij hoeft ze alleen maar achter zich te laten. En dat lukt hem! In een razend tempo zwemt Willie naar de hoofdprijs." Te vinden in LERA.


PLUS december 2009

Ontdek hier de aanwinsten van de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.


Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst

Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Vesalius
Bibliotheek Veto
Bibliotheek Academie







Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!

Ome-R