donderdag 19 november 2009

225 ebooks over ingenieurs- en computerwetenschappen


De uitgeverij Morgan & Claypool geven ons een gratis trial op meer dan 225 ebooks over ingenieurs- en computerwetenschappen. De trial loopt tot 31 december 2009.
Neem een kijkje op de site: www.morganclaypool.com
De toegang wordt geregeld via het domein van de Hogeschool Gent. Thuis via VPN.
Wie dit aanbod interessant vindt kan reageren op de blog of stuurt een mailtje naar de bibliotheek.

woensdag 18 november 2009

Lachen voor gebruik!?



Heel binnenkort hoor je in elke BYB een vreugdevol lachje telkens je één van de computers gebruikt. Geen paniek, het ligt niet aan je vingervlugge "muis-skills" of je "looks". Het heeft alles te maken met de gloednieuwe muismatten. Ze zijn super functioneel en oorverdovend informatief. Logisch dat de muizen het van puur geluk op een lachen zetten!

Goochelen met Google


In “The lost symbol”, het nieuwste boek van Dan Brown, zegt Langdon tegen zijn studenten het volgende: “Googlen is geen synoniem voor wetenschappelijk onderzoek”. Een waarheid als een koe natuurlijk. En toch… waarom niet? Google heeft zich door de jaren heen, en vooral door mondelinge reclame, bovenaan de lijst met meest gebruikte zoekmachines geplaatst. Googlen wordt een volwaardig werkwoord dat zelfs het kleinste kind verstaat. Plaatjes zoeken, een route uitstippelen, je huis vanuit de ruimte bekijken, je hebt het vast al geprobeerd. Misschien heb je al een gmailaccount of zwierde je je vakantiefoto’s via Picasa de wereld rond. Google zelf geeft je al een mooie rondleiding door zijn eigen winkel:



Maar Google is meer. Behalve de zoekmachine heeft het bedrijf een groot arsenaal aan computertoepassingen in huis. Bovendien zijn die gratis, snel en praktisch. Ze spelen ook in op trends, door de ontwikkeling van bijvoorbeeld de Google gps, Google Music Search, Google Smartphone, enzovoort. Ook op minder gekende terreinen zoals gezondheidszorg (Google Health) of je energieverbruik (Google elektriciteit) kom je Google tegen met één of andere nuttige toepassing.



Wil je meer weten over de nieuwste snufjes van Google? Hou dan deze nieuwsbrief in de gaten. Wetenschappelijk onderzoek is het niet, maar nuttig alleszins.

Delicious!

Praktisch, hé die favorieten op je computer? Tot je aan een andere computer zit en je je blauw ergert omdat je die ene website niet meer vindt. Delicious is het antwoord. Al je favorieten netjes online opgeslagen. Maar Delicious is meer. Elke website kan je taggen met een trefwoord. Handig als je later de rist websites wil rangschikken op onderwerp.

Daarenboven heeft Delicious ook een sociale functie. Andere mensen interesseren zich voor dezelfde websites en taggen die ook. Via hun trefwoorden kom je ook terecht op websites die je zelf nooit zou vinden. Social Bookmarking, zo wordt het fenomeen ook genoemd. Als woorden tekortschieten, scheppen beelden soms duidelijkheid. Filmpje!


Een archiefje om u tegen te zeggen!



Wanneer je op een regenachtige zondag binnenvalt bij archive.org zal je gefascineerd aan je schermpje blijven kleven! Deze online bibliotheek is een product van "The Internet Archive", een Amerikaanse non-profit organisatie die een universele toegang wil bieden tot alle menselijke kennis. Ietwat veel, als je het ons vraagt, maar ze komen wel in de buurt!

Als onderzoeker, student, geschiedkundige of toevallige surfer krijg je vlot toegang tot tal van historische collecties. Onvindbaar gewaande films, dik bestofte teksten, obscure audio fragmenten en zelfs software uit de oude doos, worden zorgvuldig bewaard en kan je op een vlotte manier op je scherm tevoorschijn toveren.

Aangezien er ook heel wat menselijke kennis in websites terug te vinden is, hebben ze met de "Wayback Machine" een krachtig instrument ontwikkeld waarmee je heel eenvoudig kan gaan zoeken in de oude versies van bestaande websites. Hiervoor werden reeds meer dan 85 miljard webpagina’s gearchiveerd. Een collectie die vlot drie petabyte aan data in beslag neemt en die maandelijks aangroeit met een dikke 100 terrabyte. Onwezenlijk groot maar logisch wanneer we het over de collectieve menselijke kennis hebben.

Gratis luisteroefeningen Frans

Radio France Internationale (RFI) heeft een mooi aanbod luisteroefeningen waar je beslist iets mee kan aanvangen. Lees meer…

RFI is een Franse nieuwszender met actuele uitzendingen uit Frankrijk, maar ook uit andere regio’s. Zeg maar een flink uit de kluiten gewassen, volwassen versie van Radio Vlaanderen Internationaal. Maar er is meer. RFI doet ook aan promotie van de Franse taal en voorziet daarvoor enkele pagina’s op de website. Vooral de luisteroefeningen kunnen erg handig zijn, bijv. in het kader van zelfstudie. Klik bovenaan op de button langue française



In Le fait du jour laat een journalist zijn licht schijnen op de meest uiteenlopende onderwerpen.



Er is telkens een script en een invuloefening met oplossingen. Andere interessante rubrieken zijn: le journal en français facile, les mots de l'actualité, exercice d'écoute, TCF (test de connaissance du français), cours de français,… Neem zelf eens een kijkje! Voor elk niveau zit er zeker bruikbaar materiaal bij.

Het vermakelyck landleven in Melle!




Uit de bibliotheek van de campus MELLE stellen wij u een pareltje uit 1672 voor!
Dit boekje werd geschreven door Jan vander Groen , toenmalig hovenier van ‘den Heere Prince van Orangien’ en bestaat uit 5 hoofdstukken.
Hierin kom je alles te weten over prinselijke en heerlijke lusthoven en hoe men met een uitnemende collectie planten deze hofsteden kan versieren. Ook fonteinen, bloemperken en parterres komen uitgebreid aan bod!

Indien uw hoofd duizelt van dit alles krijgt u in het luik van ‘Den ervaren Huys-houder’ een resem medicijnenreceptjes die u ongetwijfeld weer springlevend maken.
Als toetje maakt het boek u wegwijs in de distilleerkunst en leert het u al de geheimen van ‘salaet-moes-koock en stoof-kruyden’.
De digitale versie kan u raadplegen op:
http://www.archive.org/stream/dennederlandtsen00groe#page/n5/mode/2upn II.

PLUS november 2009

Ontdek hier de aanwinsten van de verschillende bibliotheken van de Hogeschool Gent.


Bibliotheek Bedrijfskunde Aalst

Bibliotheek Mercator
Bibliotheek Lerarenopleiding
Bibliotheek Biot Melle
Bibliotheek Schoonmeersen
Bibliotheek Vesalius
Bibliotheek Veto
Bibliotheek Conservatorium





Al onze boeken vind je nog steeds hier terug!

Ome-R

vrijdag 13 november 2009

Obama ziet belang van informatievaardigheden

Ok, we zijn er wat laat mee, maar Barack Obama riep oktober 2009 uit tot National Information Literacy Month. Iedereen wordt dagelijks geconfronteerd met een overload aan informatie. Daarom is het belangrijk de vaardigheden te ontwikkelen om informatie te verzamelen en beoordelen.
Ook de bibliotheek probeert zijn gebruikers daarmee te helpen. Het is zelfs één van haar kerntaken.
Oktober stond in het teken van de noodzaak van informatievaardigheid om in deze moderne samenleving te kunnen functioneren. Klik hier om Obama's proclamatie te lezen.